Antibioticele la copii

/ / Modificat: 2010-06-14
Antibioticele la copii
Intrebare:

- Am vazut ca tot recomandati evitarea antibioticelor la copii care merg la cresa.Ce pute sa le dam daca fac rosu in gat in cazul in care fac si in cazul in care nu fac febra.Mie dr. imi da antibiotic tot timpul.Credeti ca ar trebui sa-i fac exudat faringian inainte de administarea antibioticului.Inainte de cresa 5 luni i-am dat ribomunyl, se pare ca nu i-a crescut umiditatea.

Raspuns:




 

Recomandam mereu evitarea antibioticelor administrate din proprie initiativa, fara recomandarea medicului si pentru rinofaringite banale, care de obicei sunt de etiologie virala: antibioticele actioneaza asupra bacteriilor, nu si asupra virusurilor.

In cazul in care copilul prezinta simptomele unei infectii respiratorii sau ORL cel mai indicat este sa consultati medicul pediatru/de familie si sa respectati indicatiile acestuia: daca acesta va recomanda antibiotice inseamna ca are motive sa creada ca este vorba de o infectie bacteriana si trebuie sa urmati tratamentul prescris.

In cazul unei rinofaringite acute, tratamentul la domiciliu consta in tratamentul simptomelor:

  • combaterea febrei cu antitermice sub forma de siropuri cu Ibuprofen (Nurofen) sau Acetaminofen (Paracetamol, Calpol) sau supozitoare

  • dezobstructie nazala prin instilatii nazale cu ser fiziologic urmate de aspirarea secretiilor nazale cu pompa nazala

  • fluidificarea secretiilor prin hidratare adecvata si eventual utilizarea unor preparate cu efect mucolitic (de exemplu Ambroxol sirop)

  • consum crescut de lichide si umidificarea atmosferei.

    In cazul in care simptomele nu se amelioreaza dupa 3 zile sau se produce o agravare a simptomatologiei (febra peste 390 C care dureaza peste 3 zile, dificultati respiratorii, agitatie sau adinamie) adresati-va din nou medicului.

    Ribomunyl este un preparat cu proprietati imunostimulatoare ale imunitatii specifice si nespecifice, insa raspunsul organismului dupa administrare este variabil de la o persoana la alta, depinzand de reactivitatea sistemului imunitar.

    Alina Pop-Began

    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-


    Detalii specialist

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre