Cauzele stranutului la copii

/ / Modificat: 2016-03-31
Cauzele stranutului la copii

Stranutul este reactia organismului prin care elimina iritantii care strabat caile nazale. Un simplu "hapciu" al copilului poate ascunde mai multe cauze. Poate fi vorba de o simpla iritatie sau un fir de praf ori un puf care a gadilat narile micutului sau poate fi vorba de un simptom al unei gripe sau alergii ori a unei alte afectiuni. Cand anume un stranut trebuie sa ingrijoreze parintii?

Alergiile

Stranutul este simptomul principal al alergiilor, pe langa rinoree sau lacrimarea excesiva. Primavara este un sezon care predispune la alergii. Insa copilul poate fi alergic la polen, praf, animale de companie si multi alti factori alergeni care au capacitatea de a irita caile nazale.

De asemenea, aromele puternice si condimentate (de exemplu piperul), fluctuatiile de temperatura, pensatul sau epilatul pot crea astfel de reactii alergice.

Raceala sau gripa

Racelile sunt printre principalele cauzele pentru declansarea stranutului repetitiv la copii. De mult ori un stranut repetatat in termen de cateva ore poate indica un semn ca micutul e pe cale sa raceasca. Simptome asociate stranutului pentru raceala sau gripa sunt dureri de gat, stare febrila, tuse, oboseala, ochi rosii etc.

Mucusul nazal care trece prin sinusuri in caile nazale determina iritatia membranelor mucoase si aparitia acestui simptom. Prin stranut organismul incearca curatarea pasajelor si obligarea micutului sa isi sufle astfel nasul.

Obstructia nazala

Introducerea accidentala a unui corp strain in nas, polipii, alergiile sau deviatia de sept a copilului determina aparitia obstructiei nazale. Atunci cand un corp strain irita mucoasa nazala apare ca simptom stranutul. Urmareste si alte simptome pentru a observa daca aceasta este cauza: respiratie bucala, respiratie nazala greoaie, nas infundat, sforait nocturn, perceperea redusa a mirosurilor.

Sinuzita

Sinuzita este o inflamatie a mucoasei care are aproximativ aceleasi simptome ca ale unei raceli obisnuite. Uneori, aceste afectiuni sunt confundate intre ele. Un copil care sufera de sinuzita poate stranuta si poate avea si alte manifestari asociate: secretii nazale apoase, dureri decap, guturai, usoara febra etc.

Stranut fotic

Stranutul fotic este o anomalie genetica neexplicata inca de medici si specialisti. Este o afectiune care apare ca urmare a expunerii la o lumina foarte puternica. Nervul trigemen, cel care este responsabil de senzatiile faciale este localizat langa cel optic. In unele cazuri, atunci cand acesta din urma primeste semnale puternice de lumina transmite un mesaj eronat creierului ca acesta este un iritant nazal si determina aparitia stranutului.

Cazurile sunt foarte rare, dar daca nu exista alte explicatii pentru stranut se ia in considerare si aceasta cauza.

Adenoidita

Adenoidita este o afectiune frecventa la bebelusi si la copii mici. Ea reprezinta o inflamatie acuta sau cronica a formatiunilor limfoide din nazo-faringe. Afectiunea mai este cunoscuta si sub denumirea de polipi nazali. Si aceasta afectiune are ca simptom stranutul. Alte manifestari includ: rinoree, dureri de cap, sforait etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stranut copii Raceala copii Gripa copii Sinuzita copii Alergii copii Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre