Deshidratarea la bebelusi

/ / Modificat: 2009-11-05
Deshidratarea la bebelusi





 

Deshidratarea presupune pierderea prea mare de lichide si de electroliti din corp sau consumul insuficient de lichide, de obicei cauzate de febra, supraincalzire, vomitat, diaree sau refuzul sanului sau de a bea lichide. Bebelusii, le fel ca si copiii mici, sunt supusi unui risc mai mare de deshidratare, care se poate agrava rapid daca aceasta nu este tratata la timp.

Daca ai cea mai mica banuiala ca bebelusul tau ar avea probleme cu hidratarea, ar trebui sa il duci la un consult imediat, mai ales daca observi urmatoarele semne:

• Mai mult de sase ore fara un scutec ud sau mai putin de sase scutece udate intr-un interval de 24 de ore,

• Urina este mai inchisa la culoare si miroase mai tare decat de obicei,

• Letargie,

• Gura uscata sau buze crapate,

• Fontanela adancita,

• Plange fara lacrimi,

• Ochii infundati in orbite,

• Cearcane,

• Pliul cutanat isi pastreaza forma dupa ciupirea usoara a pielii abdominale,

• Maini si picioare reci,

• Ameteala sau delir,

• Somnolenta excesiva,

• Mai putina energie sau mai putin chef de joaca decat de obicei.

Sfaturile specialistilor

Un semn al deshidratarii poate fi scaderea in greutate: o scadere sub 5% inseamna o deshidratare moderata, iar o scadere peste 10% necesita spitalizare urgenta.

Nou nascutii si copii au sanse mai mari de a se deshidrata deoarece o portiune mai mare din organismul lor este ocupata de apa, iar copii au o rata a metabolismului mai mare decat adultii, astfel incat copii folosesc mai mult apa din organism.

Rinichii bebelusilor nu functioneaza la fel ca si rinichii adultilor, astfel incat rinichiul la copil nu conserva la fel de bine apa, iar sistemul lor imunitar care ajuta in lupta contra infectiilor nu este dezvoltat in totalitate, ceea ce creste sansa de a contacta o boala care cauzeaza diaree si varsaturi. In plus, bebelusii depind de cei care ii ingrijesc pentru a-i hrani si pentru a-i hidrata.

Medicii recomanda ca prima varianta rehidratarea pe cale orala, in urmatorul mod:

• La nou-nascut, 150 pana la 180 ml pentru un kg din greutatea corpului, in decursul unei zile,

• La bebelus, 100 pana la 110 ml pe kg, in decursul unei zile.

In cazul formelor grave, se da un tratament dietetic, care asociaza solutiile de rehidratare orala cu dieta de tranzitie, bazata pe morcov, mucilagiu de orez, faina de roscove, mar ras si banana. Realimentarea se face treptat si progresiv, iar la sugarul cu diaree severa si prelungita se incepe cu formule speciale de lapte delactozat.

In cazul copilului de peste 6 luni, hranit corect si diversificat, se incepe cu alimente fara lactoza si gluten (morcov, branza de vaci), iar trecerea la alimentatia potrivita varstei se face de obicei in aproximativ sase zile.

Se recomanda doar consumul urmatoarelor fructe si legume: afine, agrise, gutui, mere, ceapa, morcovul, usturoiul, urzicile si varza. Copilul poate consuma si piure de cartofi sau de banana, daca aceste alimente au mai fost consumate pana atunci.

Daca copilul a inceput sa manance cereale, lichidele necesare pot fi compensate prin cereale.

Medicii nu recomanda consumul de suc de fructe, pentru ca situatia se va inrautati, si administrarea de medicamente antidiareice, decat daca sunt prescrise de un medic.

Sursa Sfatulmedicului.ro

 Ce spun mamicile despre deshidratarea bebelusului

O mamica a avut succes in aportul de lichide pentru bebelusul sau prin gasirea unui tip de ceai de fructe care i-a placut celui mic, asadar a profitat de ocazie, in conditiile in care era o vara torida iar cel mic refuza complet sa bea vreun lichid.

Cand copilul nu vrea sa bea apa si ceai, din care ia doar o gurita si apoi refuza, ci doar suc de portocale mai consuma uneori, o mamica a avut norocul ca, desi cel mic nu mai accepta biberonul de ceva vreme, inca sa mai vrea san si sa manance multe fructe.

O alta mamica a recurs la un regim alimentar strict si la Ecoflorina, luata in doua doze pe zi.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre