Testul de ovulatie

/ / Modificat: 2016-06-01
Testul de ovulatie

Testul de ovulatie este cea mai sigura solutie si cel mai simplu mod prin care poti afla perioada ta fertila daca te-ai horarat sa ramai insarcinata. Testul de ovulatie are un rezultat cu acuratete in proprotie de 99.9% si este foarte util in cazul femeilor cu ciclu menstrual neregulat.

Testul de ovulatie functioneaza asemanator testului de sarcina: daca testul este pozitiv vor aparea doua liniute rosii, daca este negativ va aparea o singura liniuta, cea de control.

Cum functioneaza testul de ovulatie

Ovulatia este determinata de cresterea hormonului luteinizant (hormonul feminin LH), iar atunci cand acesta este secretat in cantitati mai mari, efectul sau este de a rupe foliculul in care se afla ovulul si asfel ovulul ajunge in cavitatea peritoneala, unde este cules de catre trompele uterine.


Hormonul LH este eliminat frecvent in urina, insa in cantitati mici, iar cresterea sa este indicata de test, care anticipeaza momentul ovulatiei.

De obicei, cresterea nivelului de LH are loc la mijlocul ciclului menstrual. In cazul unui ciclu menstrual regulat, de 28 de zile, ziua ovulatiei ar fi aproximativ in a treisprezecea zi. Pentru un ciclu neregulat, medicii recomanda orientarea dupa cel mai scurt dintre ele si inceperea testarii cu doua zile inainte de jumatatea acestuia si continuarea testarii pana in ziua corespunzatoare celui mai lung ciclu menstrual avut.

Testul se desigileaza in dimineata corespunzatoare lungimii ciclului menstrual pentru care este aplicat si se utilizeaza potrivit instructiunilor testului respectiv. In farmacii se gasesc mai multe tipuri de teste, a caror variaza intre 3 si 10 minute.

Acuratetea testului de ovulatie

Testul de ovulatie arata ca hormonul LH a crescut astfel incat sa stimuleze ovulatia in urmatoarele 24 de ore, insa nu arata cu siguranta ca aceasta va avea loc, deoarece exista posibilitatea ca ovulul sa nu fie totusi eliberat. Citeste cu antentie instructiunile de utilizare.

Trebuie luate in considerare si situatiile in care femeia este deja insarcinata, ia anticonceptionale sau urmeaza un tratament cu hormoni (estrogen, progesteron), cazuri in care  ovulatia nu se mai produce.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ovulatie Ovulatie ciclu neregulat Calcul ovulatie ciclu neregulat Ovulatia si calculul ovulatiei Kit predictie ovulatie

Articole recomandate

Citeste si despre