Ciclul menstrual neregulat, ce probleme indica?

/ / Modificat: 2017-04-27
Ciclul menstrual neregulat, ce probleme indica?

Ciclul menstrual neregulat, asociat cu dureri severe in zona pelvina, sangerari abundente, absente sau aparute intre doua menstre, poate sugera ca exista o problema de sanatate in organism. Este adevarat ca fiecare femeie experimenteaza diferit menstruatiile si starile dintre doua cicluri, insa exista cateva simptome care trebuie investigate la medic.

Nu exista ciclu menstrual perfect regulat!

Chiar si ciclurile regulate prezinta diferente de la unul la altul, dar se considera ca daca menstruatia vine aproximativ in acelasi interval in fiecare luna (cu marja de eroare de 1-2 zile) este regulat.

Trebuie sa stii ca durata unui ciclu menstrual, intensitatea simptomelor sindromului premenstrual si numarul zilelor de menstruatie difera de la o femeie la alta. Iar daca ai dureri mai mari la menstre sau este mai abundenta, nu inseamna neaparat ca ai si probleme.

Totusi, in cazul in care apar dureri severe, distanta intre 2 menstre este foarte mare sau aceasta lipseste complet, ori sindromul premenstrual te tine imobilizata la pat 2-3 zile, este cazul sa apelezi la medic si sa faci mai multe investigatii.

Simptome ingrijoratoare intr-un ciclu menstrual si problemele pe care le pot indica

Menstruatii rare sau absente (amenoree)

Cauzele unei menstruatii rare sau absente pot fi:

sarcina;
menopauza (perimenopauza);
- sportul de performanta sau in exces;
- tulburari ale glandei tiroide;
alaptarea;
obezitatea;
- contraceptivele orale;
- stresul;
sindromul ovarelor polichistice (SOP);
- insuficienta ovariana;
- afectiunile uterului.

Menstruatii abundente (menoragie)

Daca ai constant menstruatii abundente, asociate si cu dureri severe, atunci mergi la ginecolog pentru a verifica daca nu suferi de una dintre urmatoarele probleme:

- fibroame uterine;
avort spontan;
sarcina ectopica;
- anumite medicamente;
- afectiuni de coagulare a sangelui;
cancer uterin.

Scurgeri intre menstruatii (spotting)

Scurgerile frecvente intre ciclurile menstruale nu sunt considerate normale si nu trebuie ignorate. In cazul in care sunt frecvente si abundente, este important sa mergi la medic pentru a investiga eventualele cauze:

- sarcina;
- sarcina ectopica;
- cancer;
- iritatii sau leziuni vaginale etc.

Menstruatii dureroase (dismenoree)

Majoritatea femeilor experimenteaza dureri inainte de aparitia menstrei. Durerile pelvine aparute in apropierea instalarii menstruatiei fac parte din tabloul simptomatologic al sindromului premenstrual.

Atunci cand disconfortul capata proportii si durerile sunt aproape insuportabile, poate fi un semn de fibrom uterin sau endometrioza.

Ciclul menstrual este diferit de la o femeie la alta. Totusi, este indicat ca atunci cand suspectezi o problema si ceva ti se pare ca nu este in ordine cu ciclul sau menstrele tale, sa mergi la medic.

Controalele ginecologice regulate, realizarea anuala a testelor de secretie si Papanicolau si vizita rapida la medic, la cea mai mica suspiciune, te pot ajuta sa previi o multime de probleme extrem de grave, care daca sunt diagnosticate la timp, pot fi vindecate complet si scad riscul de complicatii sau deces.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ciclu menstrual neregulat Amenoree Dismenoree Sindrom premenstrual

Articole recomandate

Citeste si despre