Cum implici copilul in pregatirile de Paste?

/ / Modificat: 2017-04-07
Cum implici copilul in pregatirile de Paste?

Pastele este la un pas distanta de noi si pregatirile sunt in plina desfasurare. Implicarea copilului in acestea reprezinta cel mai util si la-ndemana mod de a-l invata pe prichindelul tau principalele traditii si obiceiuri de Past. In plus, reprezinta si activitati educative din care copilul are de beneficiat in dezvoltarea sa.

Curatenia de Paste

Incurajandu-l pe micut sa te ajute la curatenie contribuie din plin la dezvoltarea lui. Unii copii nu sunt foarte dornici in a da o mana de ajutor parintilor in dereticarea casei, insa multi parinti gresesc in felul in care le cer ajutorul. Daca vrei ca micutul sa fie cel mai priceput si harnic ajutor, atunci fa-o in felul lui, adica prin joc si joaca. Adopta jocuri dragute prin care sa il determini sa te ajute si nu uita sa ii delegi sarcini de curatenie potrivite varstei lui.

Decorarea casei pentru Paste

Dupa ce curatenia a ajuns la final, este timpul pentru a da casei un aer de sarbatoare. Asadar, micile cosulete cu oua de lemn sau lumanarelele in forma de de iepurasi sau puisori trebuie scosi de la "naftalina" si imprastiati prin toate camerele. In plus, nu uita de decoratiunile manuale create de copilul tau de-a lungul anilor. Acestea trebuie puse la loc de cinste.

In plus, nu trebuie sa strici traditia si sa faci cu micutul tau si in acest an cateva decoratiuni sau crafturi noi-noute si cat mai originale si frumoase.

Postul din Saptamana Mare

Chiar daca am intrat demult in post, cat de curand pasim intr-una dintre cele mai smerite saptamani din an - Saptamana Mare de dinaintea Pastelui. Este o saptamana plina de incarcatura spirituala in care ai ocazia perfecta de a-l invata pe copil tot ce trebuie sa stie despre Sfintele Sarbatori de Paste.

Foloseste-te de carti, desene, povesti, imagini, traditii si jocuri prin care sa ii clarifici si exemplifici semificatia acestei sarbatori atat de importante pentru crestinatate, dar si a postului.

Copiii intre 0 si 12 ani nu sunt nevoiti sa tina postul din punct de vedere alimentar. Dupa aceasta varsta il poti invata pe copil sa tina post, dar mai important este sa inteleaga de ce trebuie sa faca asta. Dar asta depinde de conceptiile si principiile dupa care se ghideaza fiecare familie in parte.

Unii parinti ar putea chiar sa duca micutul la impartasit in aceasta perioada si chiar si la slujbele speciale realizate la biserica.  De asemenea, este indicat sa iei copilul la slujba de Inviere, insa nu sa il tii pana dimineata, cat dureaza de obicei. Si nu daca este foarte mic ori daca prefera sa stea sa doarma in loc sa iasa afara la ora la care se "ia lumina sfanta". Este o experienta interesanta si il poate invata multe daca sa ii explici ce se petrece acolo inainte.

Vopsitul oualor

Cu siguranta este una dintre cele mai asteptate activitati ale acestei sarbatori de catre micutul tau. Este momentul in care isi poate pune imaginatia la contributie si se poate juca cu o multime de culori dupa bunul plac.

Atata timp cat respecti regulile de siguranta pentru copii si folosesti cele mai utile trucuri pentru vopsirea oualor de Paste, aceasta activitate se poate transforma in momente placute si relaxante in sanul familiei.

Nu uitati de decorarea oualor. Alege idei creative si originale pentru a da oualor de Paste cel mai frumos aspect de pana acum. Folositi creioane, margele, paiete, sclipici, multa imaginatie si, de ce nu, traditii populare romanesti pentru a decora ouale.

Gatitul pentru masa de Paste

La fel ca in cazul sarcinilor de curatenie, gatitul trebuie sa fie o activitate pe care sa o imparti adesea cu cel mic. Il ajuta atat de mult sa se dezvolte armonios, sa isi dezvolte abilitatile si indemanarea si sa invete lucruri noi.

De data aceasta este timpul pentru "lectia de gatit pentru masa de Paste". Toti stim ca masa acestei sarbatori este bogata in preparate specifice: drob, cozonac, mancaruri din miel etc. Este momentul sa il angajezi pe copil ajutor de bucatar si sa ii si povestesti in timp ce gatiti impreuna de ce se fac aceste preparete, care e traditia si povestea lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pregatiri Pasti copii Vopsit oua copii Decorare oua Pasti copii Crafturi Pasti copii Curatenie copii Curatenie primavara

Articole recomandate

Citeste si despre