Jocuri prin care copiii ajuta la curatenie

/ / Modificat: 2014-03-17
Jocuri prin care copiii ajuta la curatenie

E greu sa il determini pe un copil sa te ajute la curatenie pentru ca activitatile domestice nu fac parte dintre hobby-urile lui. A sterge praful, a face curatenie in camera sau a da cu aspiratorul reprezinta cosmarul oricui micut care nu vrea sa faca altceva decat sa se joace. Daca joaca vrea, joaca sa fie, dar in timp ce faceti impreuna casa luna de curatenie.

Spalatul vaselor si bucuria balonaselor

Niciodata nu o sa spele vase copilul tau daca ii ordoni sau poruncesti acest lucru. Fii abila si gaseste factorul distractie in spalatul de vase pentru a-l atrage in aceasta activittae!

Asigura-te ca ai un detergent de vase care face multa spuma. Umple pe jumatate chiuveta, pune detergent si apoi joaca-te cu balonasele de spuma, in acelasi timp indrumandu-l pe cel mic si spre a clabuci bine vasele pentru a le curata.

Curatenia in camera? O joaca de copii!

Nici gand ca micutul tau sa treaca la curatenie in defavoarea masinutei cu telecomanda pe care o invarte de colo-colo. Nu ii spune ca faceti curatenie, ci invita-l la joaca.

Adu-ti aminte personajul lui favorit (de poveste, de joc, din desene etc.) si spune-i ca o sa jucati un joc care se numeste "X spune sa..." (x fiind numele personajului – de exemplu Scooby Doo spune sa...). Foloseste-te de joc si spune-i ca personajul va da cateva indicatii, iar el trebuie sa faca ce i se spune in cel mai scurt timp posibil. Si uite-asa "Scooby Doo spune sa strangi repede jucariile in cos" devine o modalitate de a face curatenie.

Strecoara si o parte amuzanta, ca de exemplu "Scooby Doo vrea sa vada daca esti destul de priceput pentru a face parte din misiunile lui. El iti spune sa cauti un obiect de culoare verde si sa il duci cat mai repede pe masa din bucatarie.,..", iar obiectul verde este paharul de suc de foarte mult timp lasat pe birou.

Curatenia sau cursa muzicala

Muzica poate fi cel mai bun ajutor pentru a-l determina pe micut sa te ajute la curatenie.

Da-i mopul in mana, pune cd-ul preferat si pune-l sa danseze cu mopul pe toata suprafata camerei care trebuie curatata. Adauga elemente amuzante si spune-i ca atunci cand se opreste muzica cateva secunde trebuie sa stea pe loc fara sa se miste deloc.

Te poti folosi de muzica pentru a-l determina sa faca mult mai multe lucruri: pune-l sa termine de strans hainutele intinse si jucariile pana se termina una dintre piese, fiind mereu in competitie cu el, iar tu in acelasi timp vei incerca sa faci altceva incercand sa il invingi.

Joaca de-a inspectorul

Spune-i ca va veti juca de-a inspectorul si ca el trebuie sa ascunda o jucarie, iar tu sa o gasesti.

Totusi, fii abila si spune-i ca cel mai bine se ascunde jucaria cand camera este curata si nimic nu sta in calea jocului lor. De aceea, ar fi bine sa va apucati repejor sa strangeti tot in timp ce el se gandeste la cea mai buna ascunzatoare.

Cursa contracronometru

Acest joculet merge mai bine cand sunt doi sau mai multi frati, dar te poti implica chiar tu in aceasta cursa contracronometru daca ai un singur copil, pentru a-i fi concurent.

Copiii adora competitia si sa fie pe primul loc mereu. Tocmai de aceea, stabiliti regulile de dinainte de a incepe: fa o lista pe care o imparti in jumatate si scrie numele amandurora in 2 parti. Apoi treci la ce are de facut fiecare si timpul in care trebuie sa faca . Da un timp rezonabil, el nu se misca la fel de repede ca tine. Poti trece la el: stransul jucariilor, sters praful, aspiratul, stersul parchetului etc.

Pentru o asa munca complexa este necesara si o recompensa cat de mica. Pana la urma cursa trebuie sa aiba o miza pentru a fi mai interesanta si mai atractiva. Atentie, nu folosi recompense banesti sau materiale. Spune-i ca va veti uita impreuna la desenele lui favorite, ca ii vei reciti povestea preferata, ca il vei invata sa faca ceva, ca il vei duce in parcul de distractii etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Curatenie copii Activitati educative copii

Articole recomandate

Citeste si despre