Lavinia Sandru despre Legea Mamelor

/ / Modificat: 2008-10-17
Lavinia Sandru despre Legea Mamelor





 

Ianuarie 2009:Indemnizatia de maternitate, plafonata la 4000 lei

In calitate de principal initiator al "Legii mamelor", fiind ea insasi o tanara mamica, Lavinia Sandru ne-a oferit cateva raspunsuri cu privire la prevederile acestei legi ce urmeaza a intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009.

 

Care sunt, cat mai exact, prevederile noii "Legi a mamelor" propuse si promovate de catre dumneavoastra in Parlament?

Lavinia Sandru: De la 1 ianuarie 2009, toate mamele aflate in concediu de maternitate vor beneficia de o indemnizatie de 600 RON sau 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.

Care este suma care se ia in calcul pentru deducerea celor 85%? Este vorba aici si despre veniturile din drepturi de autor?

Lavinia Sandru: Se vor lua in calcul veniturile deja impozitate de pe ultimele 12 luni. Intra aici toate veniturile profesionale, deci si drepturile de autor.

  

Cine va putea beneficia de aceste venituri?

Lavinia Sandru: Toate mamele aflate la acea data in concediu de maternitate, chiar daca au nascut inainte de 1 ianuarie 2009.

  

Ce se intampla cu mamele care au nascut deja, dar vor fi inca in concediu de maternitate la data la care ar intra in aplicare legea?

Lavinia Sandru: Pentru a nu fi si in continuare discriminate, Ministerul Muncii, atunci cand va elaboara normele de aplicare a legii, va trebui sa ia ca si baza de calcul veniturile din ultimele 12 luni de dinaintea intrarii acestor mame in concediul de maternitate.

  

Mamele care au nascut un copil, iar in timpul concediului pentru cresterea acestuia raman insarcinate cu al doilea copil beneficiaza in continuare de aceleasi 85 de procente?

Lavinia Sandru: Vor beneficia de indemnizatie pana cand copilasul cel mic va ajunge la varsta de doi ani.

  

Ce se schimba in cazul concediului de ingrijire a copilului bolnav?

Lavinia Sandru: In cazul copilului cu handicap, mamele primesc indemnizatie si alocatia de 200 RON pana cand acesta ajunge la varsta de 3 ani.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre