Invata copilul sa isi ingrijeasca singur parul

/ / Modificat: 2011-11-05
Invata copilul sa isi ingrijeasca singur parul

Copilaria este cel mai bun moment de deprindere a unor obiceiuri importante legate de igiena personala. De la spalatul pe manute, pe dinti sau pe corp, pana la imbracat si ingrijirea parului, copilul invata importanta realizarii lor zilnice. Pana acum tu ai fost cea care l-ai spalat pe cap, i-ai pieptanat parul si i-ai facut codite, insa acum este maricel si este timpul sa invete sa o faca singurel!

Igiena parului la copii

Igiena parului consta in spalarea corecta a parului copilului. Incepand cu varsta de 5-6 ani poti incepe sa il inveti pe prichindelul tau sa se spele singurel pe cap. Il vei mai ajuta tu o buna perioada de timp, dar la fiecare baita este important sa ii explici ce trebuie sa faca si care sunt pasii corecti, pana invata.

Explica-i cum se pune mai intai samponul in palma si apoi in cap, care este tehnica de samponare (miscare circulare in toate zonele capului) si de clatire (cu capul pe spate) astfel incat sa nu ii intre sampon in ochi. In cazul in care micutul are nevoie de balsam (desi nu este recomandat la varste atat de mici), atunci ai grija sa nu dai cu el direct pe scalp. Foloseste-l doar pe suprafata sau lungimea parului.

Produsele de ingrijire a parului la copii

Alegerea produselor de ingrijire - sampon, balsam, geluri, spuma etc., trebuie sa fie in avantajul sanatatii parului si nu in detrimentul ei. Pana la o varsta ii vei alege tu cele mai bune si naturale produse, fara parabeni si alte substante nocive. Dar va veni o vreme cand copilul va trebui sa-si aleaga singur produsele si este bine sa stie care sunt principalele criterii de selectie ale lor.

Copilul nu poate fi invatat prin interzicerea directa a lor, ci doar cu vorba buna si cu explicatii multiple legate de efectele nocive pe care unele produse le au si despre efectele pozitive pe care altele le ofera. Pentru ca trebuie sa si inteleaga de ce unele produse sunt bune si altele nu!

Pieptanarea parului la copii

Pieptanarea este un obicei care trebuie sa aiba loc zilnic, in special dimineata si/seara. Copilul trebuie invatat cum sa foloseasca corect peria sau pieptenele si ca trebuie sa aiba unul doar al lui, pe care sa nu il imparta cu nimeni, la fel ca periuta de dinti.

Descurcarea parului este una dintre cele mai mari provocari in pieptanare. Insa descalcirile suvitelor incurcate pot fi floare la ureche daca micutul invata cativa pasi esentiali si are un pieptene potrivit pentru asta.

Pieptenele cu dintii rari este cel mai potrivit pentru a evita durerea si agresarea firelor de par. Spune-i micutului cum trebuie sa tina suvita mai de sus atunci cand baga pieptenul in par si abia apoi sa traga prin miscari scurte si constante. Arata-i mai intai tu, apoi lasa-l pe el sa incerce, ajutandu-l cand are nevoie.

Accesoriile de par

Acestea vizeaza in primul rand fetitele care nu se mai satura sa incerce clame, bentite si alte accesorii dragalase si colorate de par. Dar si in aceasta privinta exista cateva reguli esentiale pe care nu numai ca trebuie sa le aplici tu in ingrijirea parului, dar sa i le explici si ei.

Micuta ta trebuie sa stie ca agrafele si clamele ascutite sunt periculoase, nu numai pentru scalp, dar si pentru par. Acestea rup firele de par si determina caderea frecventa a lui. Si coditele foarte stranse au acelasi efect. De aceea, ele trebuie prinse in cozi lejere, care sa nu agreseze parul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spalare cap copii Igiena copii Cadere par copii

Articole recomandate

Citeste si despre