Strategii pentru a gestiona lipsa de rabdare a copiilor

/ / Modificat: 2023-12-01
Strategii pentru a gestiona lipsa de rabdare a copiilor

Una dintre lectiile pe care copiii le invata cel mai greu este cea a rabdarii. Ei vor ca lucrurile sa se intample cand si cum vor ei si cu greu accepta un refuz sau faptul ca mai au de asteptat.

Un studiu celebru din anii '60 a aratat ca exista strategii care dau rezultate in relatia cu nerabdarea.

  • Indepartarea de stimul: daca un copil vrea jucaria altuia sau sa il dai in leaganul in care se da alt copil in parc, de exemplu, functioneaza sa plecati de acolo in loc sa stea sa astepte si sa-l vada pe acel copil cum se joaca.
  • Distragerea atentiei: cand sunteti intr-un loc in care copilul trebuie sa astepte fara sa puteti pleca, de exemplu la coada la supermarket, la medic sau la restaurant, ajuta-l sa nu i se mai para ca  timpul trece foarte greu; da-i ceva de facut, un joc, o hartie pe care sa deseneze sau spune-i o povestioara care il va tine ocupat, astfel incat sa nu se plictiseasca.
  • Oferirea de alternative: cand copilul vrea ceva dulce inainte de masa, spune-i ca poate lua o singura bomboana sau ca poate astepta pana dupa masa pentru a primi mai multe. Acest lucru functioneaza pentru ca le stimuleaza functia de autocontrol si li se respecta deciziile pe care le iau.

Dincolo de aceste strategii, copilul invata rabdarea urmand exemplul parintilor, invatand sa respecte programe si rutine. Comunicati cu copilul, folositi-va de jocuri si povesti pentru a-l face sa inteleaga de ce este importanta rabdarea si la ce lucruri neplacute poate duce graba.

Tineti cont de faptul ca, in cele mai multe cazuri, rabdarea se invata, totusi natural. De exemplu, daca aveti un copil care devine agitat in asteptarea mesei si face un tantrum doar pentru ca nu ii puneti in fata farfuria in secunda in care el o cere, puteti sa il implicat in pregatirea mesei. Aratati-i ce presupune aceasta activitate, cat dureaza, cat efort presupune si va intelege mai usor de ce uneori trebuie sa astepte rabadtor.

Nerabdarea copiilor nu se contracareaza prin comenzi, ca in armata: "Asteapta!", "Ai rabdare!", "Stai acolo!". Cei mici au nevoie sa le explici de ce le ceri aceste lucruri, sa inteleaga ca nu sunt respinsi sau neglijati, ci doar ca trebuie sa respecte o anumita ordine a lucrurilor.

Jocurile sunt, ca in mai toate cazurile, "profesori" excelenti. Pentru a invata un copil lectia rabdarii, apelati la jocuri in care trebuie sa isi astepte randul, fara a va abate de la reguli. Spuneti-i, de asemenea, povesti cu personaje care au avut de castigat pentru ca au avut rabdare sau care au trebuit sa suporte consecintele nerabdarii.

In concluzie, a-i invatat pe cei mici sa gestioneze rabdarea sau, mai bine zis, nerabdarea, ii pregateste pentru viata si ii ajuta sa aiba incredere in ei, sa poata face fata provocarilor si sa se concentreze mai bine. Incepeti sa lucrati la rabdarea lor din primii ani de viata si nu uitati ca exemplul propriu este cel mai important. Un parinte calm, flexibil si rabdator are mari sanse sa modeleze un copil intelegator si rabdator.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rabdare copii Rabdare parinti

Articole recomandate

Citeste si despre