Teama de esec la copilul scolar

/ / Modificat: 2013-02-06
Teama de esec la copilul scolar

Copilului tau nu ii merge foarte bine pe plan scolar. Il vezi nemotivat, usor coplesit si chiar dezinteresat. Stai si te intrebi daca nu cumva teama de esec nu il impiedica pe micut sa aiba performante scolare satisfacatoare. In plus, pare ca de fiecare data cand nu reuseste ceva, da inapoi si refuza sa mai incerce sa remedieze situatia. Cum sa il ajuti pe copil sa treaca peste teama de esec?

Esecul scolar, cauze

Esecul scolar este incapacitatea unui copil de a se mentine la acelasi nivel de invatare cu restul clasei. Cauzele esecului scolar sunt multiple si sunt atribuite:

  • scolii (mediu scolar dezirganizat, clasa necompetitiva, profesori neimplicati etc.

    );
  • familiei (nivel de trai deficitar, traume emotionale, conflicte etc.);

  • copilului (leneveala, dezorganizarea, dezinteresul, teama de esec )

Care sunt cauzele fricii de esec la copii?

Specialistii sustin ca de vina pentru amplificarii temerii de esec la copilul scolar este cultura populara. Aceasta este cea care promoveaza esecul ca pe ceva rau fiind considerat un semn de slabiciune si de neinteligenta.

Societatea actuala este principalul vinovat pentru aparitia temerii de esec la copii. Ea pune presiune pe ei pentru a "reusi in viata", iar parintii adera cu succes la trend si incearca sa creasca copiii cu presiunea succesului pe umerii lor.

Copiii sunt incurajati adesea sa faca totul bine, sa evite esecul, in loc sa il experimenteze si sa ii faca fata. Este indicat sa cresti un copil orientat spre succes, pozitivist, dar nu prin a-i inocula ideea ca nu are voie sa greseasca niciodata si ca daca nu ii reuseste ceva sunt slabi si neputinciosi.

Copiii care sunt crescuti in spirit perfectionist inca de mici vor experimenta mai intens teama de esec si vor claca in fata lui. Chiar si cel mai mic esec in a face fata unei teme sau unui test ar putea fi trait extrem de profund de copil. El va avea impresia ca nu poate face nimic bine, va fi ostracizat si nu va evolua. El nu va mai avea curajul sa se implice in nimic, va incepe sa dobandeasca o fobie fata de scoala si fata de tot ceea ce nu poate indeplini cu succes.

Cum il ajuti pe copil sa depaseasca teama de esec?

Pentru copii, numai gandul ca nu ar putea reusi sau ca daca s-ar apuca de ceva cu siguranta s-ar solda cu un esec este suficient pentru a nu mai incerca deloc. De aceea,este esential sa il ajuti pe copil sa inteleaga esecul intr-un mod corect si mai ales faptul ca nimeni nu este perfect si ca avem voie sa gresim.

Redefineste esecul!

Vorbeste cu micutul tau despre insucces sau esec ca despre o experienta din care are intotdeauna de invatat. Explica-i ca din greseli se invata si din orice esec reusesti sa afli ceva nou si de ajutor in viata. Spune-i ca esecurile sunt parte normala din viata oamenilor si ca ele trebuie sa ne ajute sa mergem mai departe cu ce ne propunem.

Invata-l un motto sa-l motiveze!

Sunt o multime de motto-uri si mantre motivationale care pot fi folosite in acest sens. O vorba buna face cat o fapta mare.

  • Din esec se invata;

  • Un sut in fundulet, un pas inainte;

  • Ce nu te omoara, te face mai puternic;

  • Esscul nu trebuie sa te faca sa renunti, ci doar sa te straduiesti mai mult;

  • Esecul este locul de unde te ridici pentru a merge mai departe.

Prin acestea, il ajuti sa isi dea seama ca esecurile nu sunt tragedii, ci dimpotriva, impulsuri de a merge mai departe... o cale spre succes si nu o infrangere.

Singurul mod de a esua este sa nu incerce sa faca ceva!

Copilul trebuie sa inteleaga sensul esecului in sensul invers perceptiei lui generale. El acum crede ca daca incearca sa faca ceva la scoala, va esua, adica identifica esecul cu orice actiune pe care o face. Trebuie sa ii explici copilului ca in realitate cei care esueaza sunt cei care nu incearca sa o faca.

Fa-l sa inteleaga ca nu trebuie sa faca totul perfect!

Copiii scolari au impresia ca daca nu fac ceva excelent atunci au esuat. Important este sa il faci pe copil sa inteleaga ca nu trebuie sa fie cel mai bun in ceea ce face, ci doar ca trebuie sa faca ceea ce ii sta in putinta pentru a finaliza o sarcina. In felul lui, asa cum poate! Este o mare diferenta intre a fi cel mai bun si a incerca sa faci cel mai bine lucrurile!

Ajuta-l sa faca fata fricii de esec intr-un mod pozitiv!

Invata-l sa infrunte situatiile si sarcinile pe care le are de facut cu indrazneala si optimism si sa nu dea inapoi inainte de a incerca. De asemenea, el trebuie ajutat sa se adapteze la rezultatele oricarei intreprinderi pe care o initiaza. Sa nu dramatizeze cand nu are succes si nici sa nu braveze daca reuseste. Trebuie sa fie echilibrat. Copiii au nevoie de instrumente mentale speciale pentru a face fata esecului fara teama. Numai asa vor fi increzatori si staruitori.

Impartaseste cu el din experientele tale!

Un alt mod de a-l face pe copil sa faca fata temerii de esec este sa ii impartasesti din experientele tale in care ai esuat, ce ai facut si cum ai procedat, dar mai ales ce ai invatat din acea situatie.

Inscrie-l la un sport de echipa!

Un mediu sportiv, de echipa este foarte util pentru copil pentru a invata sa fata fata esecului intr-un mod pozitiv. Competitiile sportive se soldeaza atat cu succese, dar si cu esecuri, iar acolo va avea ocazia sa invete cum sa interpreteze si sa orienteze esecul in favoarea lui. Antrenorii au rolul principal in a-i ajuta sa treaca peste esecuri si de a-i invata ca ele reprezinta doar pasi inainte catre succes.

Nu este obligatoriu sa il faci pe copil sportiv de performanta, ci sa il inscrii doar ca un hobby!

Incurajeaza-l cand greseste!

Chiar si atunci cand vine cu o nota foarte mica sau cu o mustrare de la profesoara pentru ca s-a purtat urat, nu il critica sau certa. Spune-i ca nu esti de acord cu ce a facut sa ca nu esti bucuroasa ca a luat acea nota. Insa de asemenea, spune-i ca stii ca data viitoare va lua o nota mai mare, pentru ca este capabil. Spune-i sa nu renunte niciodata!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii copii Comunicare copii Temeri fobii copii Frica la copii

Articole recomandate

Citeste si despre