Roata emotiilor sau cum sa-ti ajuti copilul sa-si inteleaga propriile emotii

/ / Modificat: 2023-07-18
Roata emotiilor sau cum sa-ti ajuti copilul sa-si inteleaga propriile emotii

Cand copilul nostru rade si se bucura, ne alaturam cu placere bucuriei sale. Dar cum reactionam cand copilul are o criza de furie, mai ales daca suntem intr-un loc public? Adesea, ne panicam. Dorim sa punem capat crizei cat mai repede posibil. Ne simtim jenati de comportamentul lui si, in cele din urma, ne enervam si noi.

Roata emotiilor: Un instrument pentru intelegerea si gestionarea emotiilor

Roata emotiilor este un instrument util care ne ajuta sa intelegem emotiile copiilor si sa-i invatam cum sa-si inteleaga propriile sentimente. Este important sa fie inteles atat de catre cei care ne ingrijesc copii (bone) cat si de catre noi, ca parinti.

Poate ca nu suntem genul de parinti care isi calmeaza copilul spunandu-i "Nu este frumos" sau "Este rusine". Cu toate acestea, am observat cu siguranta parinti care fac asta. Acesta este modul in care a fost crescuta generatia noastra.

Putem observa ca ne este mai dificil sa gestionam emotiile negative ale copiilor decat pe cele pozitive. De ce se intampla asta? 

Intelegerea emotiilor copiilor

Un motiv posibil pentru care toleram mai bine emotiile pozitive este ca acestea sunt de obicei exprimate prin comportamente agreabile, acceptate de societate. Un alt motiv este ca adesea observam doar comportamentul si uitam de emotia care sta la baza acestuia.

Ce este roata emotiilor si cum ne poate ajuta sa identificam emotiile

Cunoasterea rotii emotiilor poate fi un prim pas in dezvoltarea inteligentei emotionale si gestionarea emotiilor, atat ale noastre, cat si ale copiilor. Aceasta roata organizeaza si grupeaza emotiile pentru a le putea identifica mai usor.

De obicei, ca oameni, folosim un spectru mai limitat pentru a defini emotiile pe care le simtim: fericire, tristete, furie, frica, entuziasm, iubire, dezamagire. Dar exista mult mai multe emotii pe care le putem experimenta, iar roata emotiilor ne ajuta sa le intelegem si sa le gestionam mai bine.

roata emotiilor la copii

Roata emotiilor si beneficiile sale

Utilizarea rotii emotiilor are o serie de beneficii:

  • Ca parinte, vei putea identifica mult mai usor care este emotia din spatele anumitor comportamente, in special a celor mai putin dezirabile.
  • Atunci cand vei putea identifica corect emotiile prin care trece copilul tau, acesta se va simti inteles, valorizat si va coopera cu mai multa usurinta.
  • Copilul tau va invata de mic sa-si identifice emotiile, sa le accepte si sa le exprime intr-un mod acceptat de societate si benefic pentru el ca persoana.
  • Daca emotiile sunt identificate cu usurinta si sunt permise, indiferent de conotatia acestora, atunci copilul tau va creste intr-un mediu in care simte ca se poate exprima si ca poate discuta despre ele.
  • Odata ce emotia este identificata de tine si de copilul tau, acesta va deveni din ce in ce mai capabil sa fie mai independent si sa dobandeasca autocontrol.

Cum ii putem invata pe copiii nostri despre emotii

Mai sus ai putut citi despre emotii si de ce este important sa-i invatam pe copii despre ele. In randurile de mai jos vei afla cum il putem invata la modul concret pe copilul nostru despre emotii. Iata cateva metode:

  • Prin joc si joaca: Jocul este o modalitate excelenta de a invata si de a explora lumea emotiilor. Prin joc, copiii pot invata sa-si recunoasca si sa-si exprime emotiile intr-un mediu sigur si placut.
  • Prin exemplul personal: Copiii invata prin imitare, asa ca daca ne aratam propriile emotii, le acceptam si le gestionam in mod sanatos, copiii vor invata sa faca la fel.
  • Prin crearea unui mediu de acceptare, toleranta si empatie: Este important sa le aratam copiilor ca toate emotiile sunt normale si acceptabile. Trebuie sa le oferim un mediu in care sa se simta in siguranta sa-si exprime emotiile, fara teama de judecata sau pedeapsa.

Roata emotiilor este un instrument util care ne poate ajuta sa intelegem si sa gestionam emotiile copiilor nostri. Fie ca alegem modelul propus de Robert Plutchik sau cel propus de Gloria Willcox, roata emotiilor ne poate ajuta sa ne cunoastem mai bine emotiile si sa le intelegem.

In final, scopul nostru ca parinti este sa crestem copii echilibrati din punct de vedere emotional, care sa fie capabili sa-si identifice si sa-si exprime emotiile intr-un mod sanatos. Prin intelegerea si acceptarea emotiilor, copiii nostri vor deveni adulti increzatori in sine si responsabili.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii bebelusi Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre