4 bune maniere pe care copiii le uita adesea

/ / Modificat: 2013-04-16
4 bune maniere pe care copiii le uita adesea

Bunele maniere reprezinta un set de reguli comportamentale pe care copilul trebuie sa le respecte in public si in interactiunile cu ceilalti. Reprezinta si o carte de vizita a modului in care il educi si disciplinezi ca parinte.

Chiar daca ai grija sa il inveti de mic cum sa se poarte cand interactioneaza cu ceilalti sau in societate, exista cateva reguli de politete pe care copiii tind sa le uite adesea. Iata cateva dintre bunele maniere pe care trebuie sa insisti cel mai mai mult in disciplinarea copilului tau!

Copilul intrerupe o conversatie

Una dintre primele bune maniere pe care parintii ii invata pe copii este sa nu ii intrerupa pe ceilalti atunci cand vorbesc la telefon sau poarta un dialog cu alte persoane. Este si prima regula de comportament pe care cei mici au tendinta sa o uite.

Desi ii spui adesea ca nu are voie sa te intrerupa in timp ce vorbesti cu cineva sau la telefon, copilul, nerabdator din fire, nu se poate abtine si te trage adesea de manecuta pentru a-i acorda atentie.

In momentul in care vede ca nu reactionezi, incepe sa te tipe din ce in ce mai tare, iar daca nici aceasta metoda nu da rezultate, va izbucni intr-un acces de furie.

Este important sa iti pastrezi cumpatul si sa ii explici, in repetate randuri, cum trebuie sa se poarte in astfel de situatii. Daca incalca regulile constant, stabileste si consecinte (pedepse) pentru incalcarea regulilor.

Uita formulele de adresare si de politete in interactiunile cu ceilalti

De fiecare data cand copilul se intalneste cu o persoana, indiferent de cine este vorba, trebuie sa stie sa foloseasca formule de adresare corecte:

  • buna ziua;
  • la revedere;
  • va multumesc;
  • imi pare bine de cunostinta;
  • va rog frumos.

Copilul trebuie invatat ca exista diferente intre modul in care trebuie sa i se adreseze unui adult si cel in care o face cu un copil sau cu persoane familiare. Aceste reguli sunt greu de retinut de catre un prichindel de cativa anisori.

Sunt destul de multe la numar, iar pana cand se va obisnui cui trebuie sa ii se adreseze cu "buna ziua" sau "dumneavoastra" si cui cu "tu" sau "buna", va trece ceva timp. O solutie simpla si utila prin care il inveti sa le retina mai usor este jocul de rol.

Acesta te ajuta sa pui copilul in diverse situatii imaginare si sa exersezi cu el toate formulele de adresare in contextele potrivite.  

Copilul se poarta urat la masa

Regulile de eticheta la masa sunt destul de multe si oricat de mult i le-ai explica copilului, acesta nu intelege intotdeauna de ce nu are voie sa:

  • stea cu coatele pe masa;
  • vorbeasca in timp ce mananca;
  • se ridice de la masa inainte sa termine toata lumea de mancat;
  • nu plescaie sau sa soarba supa;
  • manance inaintea celorlalti.

maniere-masa-copii

Fii un exemplu pentru el si comporta-te la masa asa cum ai vrea sa se poarte el, deoarece invata cel mai bine prin puterea exemplului. Copilul retine si intelege mai usor rolul bunelor maniere in comportamentul lui daca vede ca si ceilalti le fac.  

Copilul este nepoliticos in vizita

Probabil ca in teorie i-ai explicat copilului care sunt regulile de eticheta in vizita si de ce se impun ele. I-ai spus probabil ca nu are voie sa:

  • isi imprastie jucariile peste tot;
  • sa sara in pat sau sa alerge prin casa;
  • sa tipe sau sa interupa conversatiile celorlalti;
  • sa ciocane sau sune insistent la usa etc.

Insa cand vine vorba de practica, copilul sufera brusc de "amnezie" si revine frecvent la comportamentele obisnuite: tipa, plange ca s-a plictisit, vrea la calculator, nu sta la masa etc.

reguli_comportament_copii

Este recomandat sa vorbesti cu el despre aceste reguli si sa le exersezi in diverse jocuri de rol. Chiar daca ti-ai facut deja "datoria" si ai tot invatat copilul cum sa se poarte corespunzator in public, la masa, la scoala sau in vizita, vor exista intotdeauna situatii in care acesta incalca regulile si uita tot ce l-ai invatat cu atata perseverenta.

Inainte de a-ti iesi din fire, este important sa iti amintesti ca la varste mici, copilul nu este un mare fan al regulilor, ci dimpotriva, al libertatii depline sau independentei. Reamintirea sau repetarea constanta a bunelor maniere sta la baza modelarii unui copil bine crescut.  

Ce alte bune maniere are copilul tau tendinta sa uite adesea? Cum faci sa i le reamintesti constant? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bune maniere copii Comportament copii Bune maniere masa copii Probleme comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre