Cat ar trebui sa ia bebelusul in greutate in fiecare luna?

/ / Modificat: 2018-12-26
Cat ar trebui sa ia bebelusul in greutate in fiecare luna?

Atunci cand ai un copil, una dintre primele tale griji ca proaspata mamica este daca bebelusul tau se hraneste suficient, de aceea vizitele periodice la pediatru sunt asteptate cu trepidatie, pentru ca cel mic este masurat din cap pana in picioare, cantarit si intors pe toate partile.

Iata tot ce trebuie sa stii despre greutatea bebelusului, de la nastere si pana la varsta de 2 ani.

Inainte de a-ti face griji, este important sa intelegi ca asemeni adultilor, bebelusii variaza in greutate si cate sute de grame sau kilograme iau pe luna poate depinde de multi factori, de la cei de natura genetica, la cat de mult mananca zilnic, la tipul de lapte pe care il consuma, fie el matern sau lapte praf, deci nu te grabi sa faci comparatii intre cel mic si alti copiii pentru ca ele nu vor fi intotdeauna intemeiate.

De exemplu, bebelusii hraniti exclusiv cu lapte matern iau in greutate in in primele doua luni de viata mai repede decat cei hraniti cu lapte praf, insa ritmul lor de crestere pana la varsta de 1 an incetineste dupa primele luni, comparativ cu al celorlalti bebelusi.

Prima luna de dupa nastere

In general, nou nascutul ia in greutate in prima luna de la nastere aproximativ 25 de grame pe zi si creste cu pana la 3 centimetri; nu uita insa ca majoritatea bebelusilor pierd din greutate in primele zile de la nastere si ca de obicei recupereaza greutatea pierduta in primele 10 zile de dupa venirea pe lume.

De la o luna la patru luni

Bebelusii iau in greutate aproximativ 1 kilogram si cresc cu pana la 3 centimetri pe luna; datorita acestei accelerari a cresterii, este normal ca majoritatea micutilor sa fie dolofani, insa nu trebuie sa te ingrijorezi pentru ca imediat ce prichindelul tau va incepe sa devina mai activ, va pierde si falcutele.

In jurul varstei de 6 luni, bebelusii isi dubleaza greutatea inregistrata la nastere, iar la aniversarea de 1 an greutatea lor este tripla fata de cea pe care au avut-o la sosirea pe lume; totodata la varsta de 1 an au in medie cu cel putin 22 de centimetri mai mult decat aveau cand s-au nascut.

Dupa varsta de 1 an cel mic este greu de prins, este in continua miscare, devine din ce in ce mai independent, dar si dieta sa se modifica, devenind din ce in ce mai diversificata, asa ca nu trebuie sa iti fie de mirare daca atunci cand serbati implinirea a doi ani de la nasterea comorii voastre, toddlerul va avea de patru ori greutatea sa initiala si va fi cu pana la 40 de centimetri mai inalt.

Trebuie sa stii ca de fiecare data cand veti merge la vizita medicala periodica, pediatrul va urmari evolutia copilului, masurandu-i inaltimea, greutatea si circumferinta craniana pentru a determina progresul pe care bebelusul il face comparativ cu alti copii de aceiasi varsta si sex ca si prichindelul tau. Multi parinti isi fac griji daca copiii lor inregistreaza minime sau maxime pe scara de evaluare pediatrica, insa desi astfel de griji sunt de inteles, trebuie sa nu uiti ca ceea ce este cel mai important este faptul ca cel mic creste, asa ca daca medicul pediatru nu este ingrijorat de tiparul de crestere al copilului tau, nici tu nu ar trebui sa te ingrijorezi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Greutate bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre