Ce este perla de lapte si cum poate fi tratata?

/ / Modificat: 2018-02-28
Ce este perla de lapte si cum poate fi tratata?

Perla de lapte inseamna acumularea unei cantitati mici de lapte sub piele. Este asemanatoare cu blocarea unui canal galactofor, insa aceasta apare la suprafata, ca o basica. Perla de lapte se manifesta sub forma unui punct alb, transparent, sau galbui la nivelul mamelonului. In general perlele de lapte sunt dureroase si apar cel mai adesea din cauza atasarii incorecte la san. Produc durere in special in timpul alaptarii, dureri care pot persista pana la cateva luni. Acestea dispar fie prin tratamente, fie spontan odata cu exfolierea pielii, cand se indeparteaza pelicula.

Puncte albe pot sa apara la nivelul mamelonului si in cazul in care blocajul este in interior. In acest caz, punctul alb este reprezentat de o mica perluta sau un sirag de perlute de lapte intarit, semi-solidificat. Perla de lapte nu trebuie confundata insa cu veziculele care pot aparea ca urmare a frecarii repetate a sanului in timpul alaptarii. Acestea au o culoare rosie sau maronie.

De ce apare perla de lapte?

Cel mai adesea, perla de lapte apare din cauza atasarii incorecte la san, dar si supraproductiei de lapte. De asemenea, de vina mai pot fi presiunea la nivelul mamelonului si candidoza.

Cum poti preveni perla de lapte?

Pentru a preveni perla de lapte si obstructiile interioare este importanta atasarea corecta la san si golirea sanilor. Reducerea grasimilor saturate in alimentatie poate ajuta la prevenirea recurentei acestui tip de obstructie. Ambele tipuri de obstructie ale canalului de lapte sunt asociate cu mastita recurenta.

Cum se trateaza perla de lapte?

Este recomandat ca perlele de lapte care persista sa fi scoase la doctor sau la un specialist in alaptare cu ajutorul unui ac steril. Medicul va impunge partea laterala a pielitei care a dus la formarea perlei si va strange in spatele acesteia pentru a scoate laptele.

Aceasta procedura poate duce la deblocarea canalului galactofor. Alaptarea bebelusului imediat dupa acest procediu poate ajuta, de asemenea, la deblocarea canalului.

Cel mai adesea, pentru a scapa de perla laptelui, este indicata alaptarea. Stratul fragil de piele poate sa fie indepartat cu ajutorul suptului, eliberand astfel canalul din spate.

Cum poti ameliora durerea din timpul alaptatului?

Pentru ameliorarea durerii cauzate de perla laptelui, se pot pune pe sani comprese cu apa calduta inainte de alaptare. De asemenea, in farmacii se gasesc produse speciale pentru vindecarea acestora.

Uleiul de masline este de asemenea un remediu natural si foarte bun pentru indepartarea perlei de lapte. Acesta ajuta la dezlipirea pielitei si indepartarea ei. Tot ce trebuie sa faci este sa masezi punctul cu ulei de masline, iar acesta se va inmuia si treptat se va descompune, deblocand canalul.

Odata aparuta, perla de lapte poate sa aiba recidive, insa este importanta preventia ei. Asadar, in cazul in care ai descoperit aceasta problema, este bine sa freci cu un prosop umed zona pentru a preveni recurenta.

Atentie insa! In cazul in care apar simptome precum febra, inflamatie (inrosire), umflaturi, scurgeri sau puroi, trebuie sa te adresezi imediat unui medic pentru a evita probleme mai mari sau alte complicatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme alaptare Alaptarea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre