Alaptarea si revenirea menstruatiei: raspundem la cele mai frecvente sapte intrebari

/ / Modificat: 2023-11-05
Alaptarea si revenirea menstruatiei: raspundem la cele mai frecvente sapte intrebari

Intarzierea menstruatiei este adesea primul semn de sarcina. Aceasta absenta a menstruatiei va dura pe toata durata sarcinii, dar, la un moment dat, dupa nastere, menstruatia va reveni.

Atat momentul revenirii, cat si relatia acesteia cu alaptarea sunt adesea inconjurate de mituri si incertitudini. Iata care sunt cele mai frecvente indoieli legate de alaptare si menstruatie.

1. Daca voi alapta, menstruatia va reveni mai tarziu

Fiecare femeie este diferita si menstruatia fiecarei femei revine la un anumit moment dupa nastere.  O analiza sistematica a verificat timpul scurs de la nastere pana la revenirea ovulatiei la femeile care nu alapteaza si a constatat ca menstruatia a aparut intre 45 si 64 de zile, iar prima ovulatie a avut loc intre 45 si 94 de zile. In schimb, la majoritatea femeilor care alapteaza, menstruatia revine mai tarziu, deoarece alaptarea exclusiva intarzie revenirea fertilitatii si a menstruatiei. Majoritatea femeilor care alapteaza dupa 6 luni postpartum isi reiau menstruatia intre 9 si 18 luni postpartum.

Absenta menstruatiei in timpul alaptarii se numeste amenoree lactationala. Probabilitatea aparitiei amenoreei este cu atat mai mare cu cat bebelusul este mai mic, cu cat este alaptat mai frecvent (in special ziua si noaptea si la cerere) si cu cat copilul consuma mai putin alte alimente.

2. Daca nu mi-a venit inca ciclul, pot ramane insarcinata?

Cu fiecare ovulatie, organismul tau se pregateste pentru posibilitatea unei sarcini. Daca acest lucru nu se intampla, acea cantitate de sange care a fost "rezervata" se pierde la menstruatie. Apoi, daca exista menstruatie, inseamna ca a existat o ovulatie anterioara. Astfel, chiar daca nu am mai avut menstruatie dupa sarcina, putem ramane insarcinate in timpul acelei prime ovulatii. 

3. Ce este metoda LAM?

Este o metoda contraceptiva care profita de amenoreea produsa in timpul alaptarii pentru a preveni o noua sarcina (LAM inseamna Lactation and Amenorrhoea Method). Prolactina este un hormon cheie al alaptarii, care creste ca raspuns la suptul copilului. In timpul alaptarii, prolactina este crescuta, iar alti hormoni, FSH si LH, scad, inhiband ovulatia.

Pentru ca aceasta metoda sa functioneze, trebuie sa fie indeplinite anumite conditii:

- Copilul trebuie sa aiba mai putin de 6 luni.

- Femeia sa nu fi avut menstruatia dupa nastere.

- Alaptarea trebuie sa fie exclusiva, la cerere si frecventa, cu nu mai mult de 5 ore intre mesele de noapte si nu mai mult de 4 ore intre mesele din timpul zilei, si un total de cel putin 8 mese in 24 de ore.

- Bebelusul nu foloseste o suzeta.

Eficacitatea acestei metode variaza - unele studii raporteaza o eficacitate de 98%. Ghidul Cochrane a evaluat in 2003 eficacitatea metodei Amenoreei Lactatiei ca metoda contraceptiva la femeile amenoreice care alapteaza complet.

Acestia au gasit doua studii ale utilizatoarelor de LAM cu rate de sarcina la sase luni de 0,45 si 2,45%. Ghidul de practica clinica privind contraceptia hormonala si intrauterina concluzioneaza ca rata de sarcina la femeile cu amenoree si alaptare exclusiva in primele sase luni de viata ale copilului este mai mica de 1,2%, dar aceste femei trebuie sa fie constiente de faptul ca riscul de sarcina creste atunci cand scade frecventa alaptarii.

Desi in multe culturi si tari in curs de dezvoltare aceasta este singura metoda de contraceptie folosita de familii, in mediul nostru se recomanda adesea utilizarea unei metode complementare pe langa alaptare.

4. Trebuie sa intarc pentru a ramane din nou insarcinata?

Nu, este posibil sa ramai insarcinata in timpul alaptarii. Desi este adevarat ca menstruatia (si ovulatia) revine la intarcare, multe femei nu au nevoie sa inceteze sa alapteze pentru a-si recapata ovulatia. Majoritatea femeilor care continua sa alapteze peste 6 luni ovuleaza din nou intre 9 si 18 luni postpartum. 

Daca alaptam in primele 6 luni dupa nastere, este mai dificil sa ramanem insarcinate (mai ales daca se urmeaza metoda LAM despre care tocmai am citit), dar pe masura ce alaptarea avanseaza, sansele ca ovulatia sa revina cresc si, odata cu ea, posibilitatea de a ramane insarcinate. Uneori, primele cicluri menstruale dupa nastere sunt anovulatorii (nu se produce niciun ovul) si, prin urmare, sarcina nu este posibila. Probabilitatea de a avea cicluri regulate si ovulatorii este cu atat mai mare cu cat bebelusul este mai mare si daca nu este alaptat timp de mai multe ore pe zi (de exemplu, in timpul noptii sau daca bebelusul ia deja multe alimente complementare).

5. Debutul menstruatiei duce la o scadere a productiei de lapte?

Nu exista nicio certitudine ca exista o productie mai mica de lapte odata cu revenirea menstruatiei. Cu toate acestea, exista femei care raporteaza o productie mai mica odata cu acesta, de obicei in primele zile sau la mijlocul ciclului, coincizand cu ovulatia. Productia revine la normal atunci cand hormonii isi "regleaza nivelul". 

Uneori, revenirea menstruatiei coincide cu alte situatii care au legatura cu o productie mai scazuta (de exemplu, inceperea alimentatiei complementare si, odata cu aceasta, un numar mai mic de alaptari, sau revenirea la serviciu si, din nou, un numar mai mic de alaptari pentru copil). De fapt, am mentionat deja ca revenirea ovulatiei este cu atat mai probabila cu cat bebelusul este mai mare si cu cat primeste mai putine alaptari.

6. Influenteaza menstruatia gustul laptelui?

Unii bebelusi care sunt alapati refuza sanul sau sug mai putin in zilele in care mama este la menstruatie, iar gustul laptelui se poate schimba usor, devenind mai sarat. 

7. De ce ma dor sfarcurile?

Odata cu ovulatia, nivelul de estrogen si progesteron creste, ceea ce poate face ca unele femei sa observe o sensibilitate crescuta la nivelul mameloanelor si dureri in timpul alaptarii. In unele cazuri, acest lucru poate dura pana la menstruatie, in altele dispare in 2-3 zile.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre