Medicamente pentru oprirea lactatiei. Intarcarea cu ajutorul medicamentelor

/ / Modificat: 2016-07-27
Medicamente pentru oprirea lactatiei. Intarcarea cu ajutorul medicamentelor

Medicamentele pentru oprirea lactatiei sunt o metoda artificiala de intrerupere a secretiei laptelui matern si de intarcare a bebelusului. Folosirea acestor medicamente ridica multe riscuri asupra sanatatii. Medicii sunt din ce in ce mai ingrijorati asupra efectelor lor adverse si recomanda intarcarea pe cai naturiste sau asteptarea ca laptele matern sa se opreasca in mod natural.

Ce este suprimarea sau oprirea lactatiei?

Suprimarea lactatiei se refera la actul de a opri secretia lactata a mamei, adica eliminarea naturala a laptelui matern din sani.

Se recurge la oprirea lactatiei imediat dupa nastere, in cazul in care nu vrei sa alaptezi natural bebelusul sau in situatia in care anumite afectiuni medicale te impiedica sa faci acest lucru. De asemenea, lactatia mai este intrerupta artificial si daca bebelusul moare intre timp sau se afla in stare medicala grava si in imposibilitatea de a fi hranit de la san.

Ce medicamente se folosesc pentru suprimarea lactatiei?

Desi cele mai multe mamici asteapta ca acest proces sa vina in mod natural, exista mai multe metode artificiale de a face acest lucru, atunci cand situatia o impune. Unele dintre ele sunt medicamentele pentru suprimarea lactatiei.

Medicamentele sunt o metoda chimica prin care se determina oprirea lactatiei. Ele se elibereaza doar cu prescriptie medicala si numai la recomandarea medicului care se ocupa de tine. Chiar daca stii care sunt acestea si ai acces la ele, nu iti autoadministra medicatia, deoarece exista foarte multe riscuri. Nu toate medicamentele pentru suprimarea lactatiei sunt eficiente in cazul tau. Ele se recomanda pe mai multe criterii care trebuie evaluate de catre medic.

Principalele terapii hormonale folosite in oprirea artificiala a alaptarii

  • bromocriptina;
  • dietilstilbestrol;
  • cabergolina;
  • anticonceptionale cu doze mari de estrogen.

        Ce riscuri prezinta medicamentele pentru suprimarea lactatiei asupra sanatatii?

        Cele mai recomandate dintre ele sunt bromocriptina si introducerea anticonceptionalelor cu continut mare de hormoni. Estrogenul este cel mai indicat pentru oprirea lactatiei, de aceea se apeleaza la anticonceptionale care il contin pentru a suprima lactatia.

        Injectiile cu doze mari de hormoni sunt destul de periculoase pentru sanatate, deoarece cresc riscul aparitiei cheagurilor de sange si chiar al decesului.

        S-au facut o multime de studii si experimente pentru aflarea efectelor adverse ale bromocriptinei si s-a descoperit ca medicamentul pune o serie de riscuri importante pentru sanatate. Creste riscul infarctului sau atacului de cord, iar cele mai predispuse in acest sens sunt femeile care au avut tensiunea arteriala crescuta in timpul sarcinii.

        Care sunt cele mai sigure metode de oprire a lactatiei?

        In cazul in care alaptarea este imposibila sau nu iti este la indemana, cel mai sigur mod de a o opri este sa o lasi sa dispara in mod natural.

        Pentru a grabi acest proces este indicat sa eviti stimularea sanilor prin mulgerea lor sau prin alaptarea bebelusului. Cu cat golesti sanii mai rar, cu atat favorizezi oprirea lactatiei. Calmantele si aplicarea locala a cuburilor de gheata ajuta la indepartarea durerii si la combaterea angorjarii sanilor, o posibila complicatie aparuta in lipsa golirii lor.

        Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

        Articole recomandate

        Citeste si despre