Intarcarea blanda. Cum faci oprirea alaptarii mai usoara pentru copil si pentru tine

/ / Modificat: 2017-12-20
Intarcarea blanda. Cum faci oprirea alaptarii mai usoara pentru copil si pentru tine

Alaptarea este un moment special intre mama si puiul ei, este unic, plin de tandrete, dincolo de faptul ca bebelusul primeste hrana necesara ca sa creasca. Mamele pot fi nevoite, insa, din diferite motive, sa opreasca alaptarea puilor lor destul de devreme, adica mai devreme de varsta de 1 an.

Si atunci incep sa caute tot felul de metode care sa le ajute sa faca asta. Este important insa ca desprinderea de la sanul mamei sa nu fie un moment traumatizant pentru micut, dar nici pentru mama, sa se faca treptat, nu brusc.

Potrivit Asociatiei Americane de Pediatrie, un copil are nevoie a fie hranit exclusiv la san (sau cu formula, in cazul in care mama nu poate sa alapteze), pana la varsta de 6 luni. Dupa cele sase luni, incepe programul de diversificare, ceea ce inseamna ca bebelusii vor primi si hrana solida. Alaptarea poate sa continue pana la varsta de 2 ani sau cat isi doreste mama ori in functie de nevoile copilului.

Cum faci intarcarea mai usoara pentru copil si pentru tine?

Copiii de peste 1 an au nevoie de alaptat pentru o sursa de hrana suplimentara, cu beneficii si in intarirea imunitatii. Insa alaptatul poate sa fie si un obicei care ii ajuta sa se simta confortabil pe micuti, un ritual intre ei si mama lor, care ii face sa se simta protejati.

Fa-ti un plan

Ca lucrurile sa nu fie grele nici pentru copil, nici pentru mama, toata procedura de intarcare este bine sa fie planificata. Este important sa reduci treptat programul de alaptare. Poti incepe sa renunti la o masa in care alaptezi copilul la san si sa ii dai lapte cu cana.

Daca este mai mare de 2 ani si intelege ceea ce se intampla, explica-i copilului ca nu poti sa ii oferi sanul si ca trebuie sa manance laptele din cana.

Nu minti copilul, discuta sincer cu el despre faptul ca nu il mai poti alapta, caci, chiar daca nu va intelege din prima explicatiile tale, pana la urma le va pricepe. Nu incerca sa pacalesti copilul, pentru ca astfel de metode pot avea repercusiuni neplacute asupra lui.

Scurteaza timpul alocat alaptarii

Ca sa ii fie mai usor copilului, poti sa recurgi si la o alta metoda: tine copilul la san pentru mai putin timp, caci si mesele mai scurte vor duce la rezultatul dorit de catre mama. De exemplu, daca iti hranesti bebelusul la san de trei ori pe zi, timp de 20 de minute o data, poti incepe sa iti pui copilul la san doar de doua ori pe zi, timp de 15 minute, pentru cateva zile. Apoi poti sa reduci si mai mult timpul alocat alaptarii, pana cand copilul va renunta la san. Procedand in acest fel o sa produci si mai putin lapte, ceea ce iti va fi si tie mai confortabil.

Atat timp cat copilul primeste si hrana solida, va fi mai simplu sa renunte la laptele matern, pentru ca nu ii va mai fi foame atat de des.

In cazul in care copilasul doarme cu tine, mai ales pentru ca il alaptezi pe timpul noptii, o metoda la care poti sa recurgi ca sa iti fie mai usor este sa raresti momentele in care il pui la san pe timpul noptii. Nu este un moment bun pentru a face trecerea spre dormitul separat. Deja ramane fara alinarea la sanul tau, nu il priva in acelasi timp si de apropierea fata de tine in timpul somnului.

Schimbarile trebuie facute pe rand in viata copiilor, pentru a fi mai usor de traversat.

Tatii pot fi de ajutor

Pentru o intarcare blanda, treptata, si tatal poate sa fie de ajutor. Cum poate sa ajute? Tatal poate sa fie cel care sa culce copilul seara, in cazul in care micutul era obisnuit sa doarma cu mama. Intai poate sa faca acest lucru timp de o noapte pe saptamana, dupa care se poate prelungi la doua nopti pe saptamana. Astfel, procesul va fi mai usor nu numai pentru copil, ci si pentru mama.

tata-bebelus

Intarcarea blanda, beneficii si pentru mama

Intarcarea blanda este ideala si pentru mama, pentru ca nu are nevoie sa ia medicamente care sa ii opreasca lactatia. Atunci cand intarcarea se face lent, nu mai exista nici riscul, pentru mama, ca sanii sai sa se incarce de lapte, ceea ce poate sa duca, dincolo de disconfort, chiar la aparitia unei probleme de sanatate: angorjare a sanilor, canale blocate etc..

Ideal este sa nu grabesti procesul de incetare a alaptarii in niciun fel, sa nu recurgi la intarcarea brusca, pentru ca este traumatizant nu numai pentru mama, ci mai ales pentru copil. Asadar, nici sa nu te gandesti la condimente aplicate pe sani care sa faca bebelusul sa refuze sanul.

Intarcarea este un proces de durata! Inarmeaza-te cu rabdare si fii pregatita sa o iei de la capat de cate ori este nevoie: daca copilul se imbolnaveste sau apar alte schimbari in viata lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intarcarea bebelusului Varsta intarcare Metode intarcare bebelus Alimentatia bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre