De ce laptele matern nu este intotdeauna alb? Ce semnificatie are fiecare culoare

/ / Modificat: 2024-03-12
De ce laptele matern nu este intotdeauna alb? Ce semnificatie are fiecare culoare

 

Intreba pe oricine ce culoare are laptele matern si marea majoritate va raspunde "alb" fara sa stea pe ganduri. Si nimeni nu ar fi surprins de acest raspuns, nu-i asa? Ei bine, nu este in intregime adevarat. Laptele matern nu este intotdeauna alb si poate capata culori atat de diverse precum galben, verde sau chiar rosu.

In cele mai multe cazuri, acest lucru se datoreaza unor variatii fiziologice: stim despre colostrul ca nu are aceeasi culoare ca laptele care apare apoi. De asemenea, laptele are o culoare diferita la inceputul unei hraniri, si o alta culoare la finalul mesei. In alte cazuri insa, culoarea laptelui se poate schimba din cauze patologice sau a unor substante luate de mama.

De ce este colostrul galben?

Colostrul, laptele pe care bebelusul il bea in primele zile de viata si care incepe sa se sintetizeze in ultimele etape ale sarcinii, este foarte bogat in betacaroten, ceea ce ii confera o culoare galbena/portocalie.

Acest pigment se gaseste, de asemenea, in morcovi, dovleac si mango, de exemplu. Laptele final de la fiecare hranire are, de asemenea, o culoare mai galbuie, deoarece contine mai multa grasime.

Laptele matern poate fi albastru?

Am vazut deja ca uneori laptele are o culoare galbuie, iar alteori, mai ales la inceputul hranirii sau al mulsului, sau dupa ce a fost lasat la frigider, are o culoare albastruie.

Laptele de la inceputul hranirii este mai subtire, mai bogat in carbohidrati si mai putin gras, iar acest lucru il poate face mai deschis, avand o culoare albastruie, asemeni unui zer.

Culoarea si compozitia laptelui se schimba pe parcursul hranirii. La inceput este mai apos, bogat in carbohidrati, albicios, cu o nuanta albastruie. La sfarsitul hranirii, in schimb, este mai gros, de culoare alb-galbui, cu un continut mai mare de grasime.

Laptele isi poate schimba culoarea in functie de alimentatie

O mare parte din modificarile de culoare a laptelui se datoreaza regimului alimentar al mamei. Consumul anumitor alimente si coloranti poate schimba culoarea laptelui matern.

O dieta bogata in bauturi racoritoare portocalii, jeleuri, sucuri... poate produce lapte portocaliu, la fel cum un consum exagerat de legume cu frunze verzi (spanac, sfecla...) si/sau bauturi izotonice poate produce lapte verde.

Medicamentele influenteaza culoarea laptelui

Laptele isi poate schimba culoarea din cauza medicamentelor. Astfel poate aparea laptele matern negru.

Probabil ca cel mai frapant caz este cel al unei mame care a inceput sa produca lapte negru. O femeie in varsta de 29 de ani incepuse sa ia un medicament impotriva acneei (minociclina). Dupa trei saptamani de tratament, laptele acesteia si-a schimbat culoarea devenind negru.

Acest medicament poate colora si alte fluide corporale. Exista si alte medicamente care pot colora diferite fluide corporale, inclusiv laptele matern, de exemplu rifampicina (un antibiotic) care da o culoare portocalie.

Lapte verde de la suplimentele de vitamine

Exista un caz descris in literatura de specialitate al unei mame care a observat ca laptele ei a devenit verde. In acest caz, ea si-a intarcat bebelusul deoarece a considerat ca laptele nu era bun. La a doua alaptare a observat din nou acest lucru si a mers la medic pentru un consult.

In urma analizelor, medicii au ajuns la concluzia ca laptele si-a schimbat culoarea din cauza consumului unui preparat multivitaminic si nu reprezenta un pericol pentru bebelus, astfel incat a putut continua alaptarea.

Lapte matern rosu

Adesea laptele devine rosu sau roz. Daca avem fisuri la nivelul mamelonului este obisnuit sa vedem lapte roz sau lapte cu dungi de sange. De asemenea, acesta poate aparea in cazuri de mastita sau leziuni interne ale canalelor.

In multe dintre aceste situatii parintii pot observa ca bebelusul regurgiteaza sange sau caca bebelusului este maro/negricioas. Acest lapte este potrivit pentru ca bebelusul nostru sa il bea. Daca mulgi laptele si esti "deranjata" de culoare, il poti lasa sa stea pentru ca sangele sa se aseze la baza sticlei.

Lapte matern maro sau sindromul conductei ruginite

Acest lucru se intampla in primele zile de viata ale bebelusului si este fiziologic. In zilele premergatoare nasterii, aportul de sange la san creste foarte mult. Acest lucru poate provoca ruperea micilor vase capilare. Cand laptele sau colostrul se amesteca cu sangele care se scurge din acestea, capata un aspect maroniu. Insa, in cateva zile, laptele va reveni la culoarea alba.

Cand ar trebui sa mergi la medic

De cele mai multe ori, schimbarea culorii laptelui se datoreaza alimentatiei sau poate fi cauzat de vitamine sau tratamentele luate. Exista insa si cazuri in care schimbarea culorii apare din cauze patologice.

Este important sa consulti medicul daca prezenta sangelui in lapte este in crestere si nu dispare in cateva zile, daca laptele colorat iese doar dintr-un por al mamelonului sau daca culoarea laptelui nu se schimba dupa ce ai eliminat alimentele sau medicamentele care au dus la colorarea acestuia. 

In plus, orice secretie mamelonara in afara sarcinii si alaptarii ar trebui sa te trimita de urgenta la medic.  

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte matern

Articole recomandate

Citeste si despre