Factori ce cauzeaza scaderea productiei de lapte matern

/ / Modificat: 2018-08-02
Factori ce cauzeaza scaderea productiei de lapte matern

Poate ca nici nu iti dai seama, insa exista multi factori care cauzeaza scaderea productiei de lapte matern, incepand cu frecventa cu care alaptezi bebelusul si pana la dieta pe care o consumi atunci cand alaptezi.

Adevarul este ca multe proaspete mamici au probleme cu alaptarea bebelusului lor, asa ca daca vrei sa faci tot posibilul pentru a creste un copil sanatos, ar trebui sa tii mai intai cont de sanatatea si de stilul tau de viata.

Intelegand ce afecteaza productia laptelui matern poti sa faci modificari in rutina ta zilnica pentru a preveni scaderea acesteia si a putea sa iti hranesti puiul adecvat, astfel incat el sa creasca mare si sa se dezvolte armonios.

Problemele de sanatate

Sanatatea ta, starea fizica, dar si psihica au capacitatea de a afecta productia laptelui matern. Daca fizic te simti bine, esti odihnita, si ai un organism sanatos, atunci corpul tau se va putea concentra pe productia de lapte matern, insa daca organismul tau este in deriva pentru ca ai o problema medicala netratata, esti obosita sau esti stresata, atunci ai toate sansele ca productia ta de lapte matern sa scada.

Iata cum problemele de sanatate iti pot afecta productia de lapte matern:

Oboseala

Recuperarea postnatala, solicitarile aparute acum ca ai devenit mamica, alaptarea bebelusului tau, cu toate pot fi extenuante si te pot lipsi de energie, ceea ce isi va lasa amprenta asupra productiei tale de lapte.

Poate ca nu este usor, mai ales in primele saptamani, dar este extrem de important sa te odihnesti suficient, asa ca invata sa dormi atunci cand bebelusul tau doarme, alapteaza cu picioarele ridicate sau stand culcata si mai ales nu ezita sa ceri ajutorul partenerului si familiei tale cand vine vorba de treburile casnice sau de ingrijirea copiilor mai mari.

Ignorarea problemelor de sanatate

O infectie sau alte probleme de sanatate cum ar fi cele de tiroida si anemia, pot sa iti faca corpul sa produca mai putin lapte. Imediat ce vei trata cauza, corpul se va putea concentra din nou pe a creste productia de lapte matern.

  • Daca suspectezi ca productia de lapte matern este scazuta din cauza unei probleme de sanatate, consulta medicul.
  • Daca ai o infectie este posibil ca medicul tau sa iti prescrie o reteta cu antibiotic.
  • Medicul poate sa trateze in mod sigur si eficient multe dintre problemele tale de sanatate, insa asigura-te ca ii spui inainte ca el sa iti prescrie tratamentul ca alaptezi.

Stresul

Stresul fizic, psihic si emotional pot sa scada productia de lapte matern. Daca iti faci griji in privinta intimitatii atunci cand alaptezi si te simti jenata, atunci este posibil ca acest lucru sa iti cauzeze scaderea productiei de lapte. Anxietatea, durerile fizice, problemele financiare si cele de cuplu sunt si ele cauze care pot influenta negativ cantitatea de lapte matern produsa.

  • Daca ai dureri, poti lua medicamentele prescrise de un medic
  • Daca nu te simti bine sa alaptezi cu alte persoane in preajma, poti sa iti iei bebelusul intr-o camera separata pentru a-l alapta
  • Daca te simti stresata, respira adanc si daca este posibil, fa o plimbare scurta in aer liber pentru a-ti pune ordine in ganduri
  • Nu ezita sa vorbesti despre ceea ce simti cu o persoana de incredere

Daca ramai insarcinata atunci cand alaptezi , atunci este posibil ca hormonii noii sarcini sa iti cauzeze o scadere a productiei de lapte matern si nu poti sa faci nimic pentru a impiedica acest lucru, asa ca s-ar putea sa fie nevoie sa recurgi la laptele praf pentru a suplimenta alimentatia bebelusului tau, daca acesta nu a implinit inca 1 an.

Cere sfatul medicului tau in aceasta privinta, in special daca bebelusul tau are mai mult de 1 an si deja mananca si mancaruri solide.

Dieta alimentara

Ce mananci poate sa afecteze direct atat sanatatea ta, cat si productia de lapte matern. Este adevarat ca mamicile din intreaga lume isi alapteaza copiii, chiar si atunci cand propria lor dieta alimentara este limitata, insa un plan alimentar sanatos si o hidratare optima sunt importante pentru starea ta generala de sanatate, asa ca merita sa acorzi atentie acestor aspecte.

Incearca sa bei cat mai multe lichide in timpul zilei si include alimente precum ovazul, migdalele, nautul si legumele cu frunze verzi in dieta ta, deoarece acestea au proprietati nutritive care sustin productia de lapte matern.

Consuma cat mai mult fenicul, ghimbir si usturoi pentru ca au un efect pozitiv asupra cantitatii de lapte matern produse, dar evita urmatoarele ierburi si plante aromatice, care pot sa scada productia de lapte atunci cand sunt consumate in exces:

  • Patrunjelul – este diuretic si poata sa te deshidrateze
  • Menta, peppermintul si salvia – studiile au aratat ca 30% din mamele care au consumat in cantitati semnificative aceste ierburi aromatice au inregistrat o scadere a productiei de lapte matern, insa cantitatea de lapte produsa s-a reglat la cateva zile dupa ce au incetat consumul
  • Coada soricelului, iasomia, oregano si ceaiul verde trebuie si ele evitate atunci cand alaptezi

Stilul de viata

Nu trebuie sa renunti la toate lucrurile care iti plac doar pentru ca alaptezi. Poti sa bei cafeaua de dimineata si chiar si un pahar de vin la ocazii special, insa secretul consta in a nu exagera si a mentine un echilibru, deoarece altfel, unele alegeri pe care le faci s-ar putea sa iti afecteze productia de lapte matern.

Prea multa cafeina, indiferent ca este vorba de cafea, ceai negru, bauturi acidulate sau ciocolata iti va deshidrata corpul si va influenta productia laptelui.

Cafeina poate insa sa il afecteze direct si bebelusul tau, pentru ca o parte din ea se va transfera in corpul sau prin lapte, ceea ce ii poate cauza iritabilitate si probleme de somn. Daca cel mic este irascibil, atunci nu va avea stare sa suga de la san, prin urmare acest lucru va influenta productia de lapte si te va epuiza pentru ca daca el nu doarme, nici tu nu vei dormi.

Fumatul: Fumatul afecteaza eliberarea oxitocinei din corpul tau. Acest hormon stimuleaza fluxul laptelui matern, iar daca laptele nu este eliberat din corpul tau in gurita bebelusului, sanii tai nu se vor goli si corpul tau nu va fi stimulat sa produca mai mult lapte matern.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte matern Lapte matern bebelusi Anticorpi lapte matern

Articole recomandate

Citeste si despre