Factorii care pot alterna gustul laptelui matern

/ / Modificat: 2022-10-09
Factorii care pot alterna gustul laptelui matern

Gustul laptelui poate depinde de dieta mamei, de hormoni sau de infecții. Deși este un fapt bine stabilit că laptele matern este cea mai bună formă de nutriție pentru sugari, v-ați întrebat vreodată ce gust are laptele matern? Multe femei se gândesc adesea la această întrebare pentru a determina dacă bebelușul lor primește un lapte matern sănătos.

Se crede, de asemenea, că schimbările în gustul laptelui matern pot afecta apetitul copilului care alăptează.

Ce gust are laptele matern?

Laptele matern uman are un gust dulce și cremos și foarte asemănător cu cel al laptelui de vacă. Această interpretare, însă, variază de la o persoană la alta. Unele persoane consideră că laptele matern este puternic îndulcit, aproape ca mierea sau apa cu zahăr, în timp ce altele își amintesc că este dulce-sărat.

Oricare ar fi gustul perceput, punctul vital de reținut este că laptele matern are un gust deosebit. 

Ce îi dă gustul laptelui matern?

Aroma laptelui uman se bazează pe compoziția sa nutrițională, influențată în mare măsură de ceea ce mănânci în perioada de alăptare. Dovezile sugerează că o mamă care are o dietă bine echilibrată, care conține alimente din diferite grupe alimentare, își expune puiul la arome variate de la o vârstă fragedă. Acest lucru ar putea avea un impact asupra alegerilor alimentare ale bebelușului dumneavoastră mai târziu în viață, deoarece ar fi mai probabil să accepte alimente cu un gust familiar

Factori care afectează gustul laptelui matern

Mai jos sunt prezentați câțiva dintre factorii semnificativi care ar putea afecta aroma laptelui matern.

Alimentele: Un bebeluș ar putea avea primul gust de arome alimentare în uterul mamei, deoarece dieta mamei ar putea afecta gustul lichidului amniotic. Bebelușii sunt reintroduși la aceste gusturi în timpul alăptării, atunci când mama mănâncă aceleași alimente și băuturi. La început, este posibil ca bebelușul să nu răspundă amiabil la aceste arome. Dar, treptat, își dezvoltă o toleranță la ele. Cu toate acestea, s-ar putea să nu le placă o schimbare bruscă a aromei laptelui matern din cauza anumitor alimente din dieta mamei. Experții notează că alimentele puternic aromate, cum ar fi usturoiul și chili, pot schimba gustul și mirosul laptelui matern.

Hormonii: Modificările hormonale postpartum sunt la fel de evidente ca și în timpul sarcinii. Ele pot apărea atunci când revine ciclul menstrual. Modificările hormonale ar putea modifica temporar aroma laptelui matern. De exemplu, în preajma ovulației, sodiul și clorura din laptele matern cresc, iar cantitatea de lactoză și potasiu se reduce, făcând laptele mai sărat.

Alcoolul: Consumul de alcool în timpul alăptării vă expune copilul la riscuri pentru sănătate, deoarece alcoolul trece la copil prin laptele matern. În plus, acesta modifică aroma laptelui matern și ar putea determina bebelușii sensibili să înceteze temporar să se hrănească.

Fumatul: Cercetările arată că fumatul în timpul alăptării ar putea afecta gustul laptelui matern. Alterarea gustului ar putea afecta bebelușii sensibili, având un impact asupra consumului de lapte matern. Experții recomandă renunțarea la fumat în timpul perioadei de alăptare.

Medicamente: Mai multe medicamente ar putea afecta gustul și mirosul laptelui matern, afectând aportul de lapte al bebelușului. Discutați în detaliu cu medicul dumneavoastră despre efectele oricărui medicament asupra gustului laptelui matern și a sănătății bebelușului în general.

Infecție la sân: Mamele care alăptează se confruntă adesea cu probleme de alăptare, cum ar fi inflamarea sânilor din cauza mastitei, care este o infecție a sânilor. Cercetările notează că inflamația sânilor datorată infecțiilor tinde să facă laptele matern sărat.

Stocarea laptelui matern: Laptele matern stocat în mod corespunzător este sigur pentru consum. Cu toate acestea, laptele matern depozitat incorect ar putea avea un gust metalic sau de pește. Aceste modificări indică faptul că laptele a devenit rânced și este impropriu pentru consum. De asemenea, gustul laptelui matern s-ar putea schimba atunci când este congelat. Totuși, este o schimbare normală datorată lipazei, o enzimă din laptele matern care descompune grăsimea din lapte în acizi grași.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte matern

Articole recomandate

Citeste si despre