Alaptarea in primele zile dupa nastere

/ / Modificat: 2014-03-01
Alaptarea in primele zile dupa nastere

Alaptarea in primele zile dupa nastere nu este deloc un proces care decurge ca uns. Pare destul de usor in teorie: iei bebele, il pui la san si acesta va purcede singur in a se hrani. In practica insa, proaspetele mamici se confrunta si cu situatii in care bebelusul nu vrea sub nicio forma sa se hraneasca de la san. Apare panica si anxietatea la mamici, sanii dau pe dinafara de lapte, iar puiutul plange de foame, dar nu suge nici in ruptul capului. Ce faci?

Cum il ajuti pe bebelus sa suga la san imediat dupa nastere?

Daca in trecut bebelusul era dat mamei pentru a fi hranit la san in prima ora de la nastere, in ziua de astazi dureaza si cateva ore bune pana ce micutul este adus la pieptul mamei dupa nastere.

Indicat este ca acesta sa fie pus la san in decursul primei ore, cand este extrem de activ. Dupa aceasta prima ora, bebelusii au tendinta sa doarma mai mult timp ca urmare a stresului si oboselii cauzate de procesul nasterii. Astfel ca, daca hranirea nu se face in prima ora, va mai dura ceva timp pana cand acesta va putea fi pus sa suga, chiar si pana la 6 ore.

Iata cativa pasi prin care sa il ajuti pe copilul tau sa suga prima oara la san sau sa il initiezi in aceasta practica:

  • contactul piele-pe-piele imediat dupa nastere este esential; trebuie ca bebelusul sa fie pus la pieptul mamei chiar in primele secunde de dupa nastere pentru a se crea acea relatie unica mama-bebelus;

  • trebuie sa se pastreze o temperatura a camerei asemanatoare cu cea a bebelusului, pentru ca acesta sa se acomodeze usor cu noua gazda;

  • pentru a favoriza alaptatul la san este indicat ca bebelusul sa nu fie spalat pe manute; atunci cand este pus la san el se foloseste si de manute, pe care le aduce la nivelul fetei, iar daca va simti mirosul lichidului amniotic, va recunoaste cu usurinta mirosul mamei si se va simti confortabil si in siguranta in preajma ei, "mediul" fiindu-i cunoscut;

  • trebuie ca bebelusul sa fie pozitionat pe burtica mamei, direct pe piele – se spune ca odata ajunsi pe burtica mamei, acestia isi croiesc singuri drum spre sani si vor ajunge sa suga singuri;

  • initial, bebelusul va avea tendinta sa miroasa sanul, sa il atinga, sa il linga sau chiar sa il muste – nu trebuie impiedicat sa faca acest lucru, pentru ca este modul lui de se familiariza cu sanul (multe cercetatari au evidentiat faptul ca unui bebelus ii ia aproximativ o ora sa se ataseze de sanul mamei, daca i se permite acest lucru)

La inceput, bebelusul este posibil sa suga doar cateva minute si apoi sa se opreasca. Nu trebuie sa il fortezi, este esential sa se hraneasca chiar si pret de cateva minute. Este indicat sa ceri si ajutorul asistentelor pentru a-ti oferi sfaturi esentiale despre cum este mai bine sa il alaptezi si cum il poti ajuta sa se obisnuiasca mai repede cu sanii tai.

Ce probleme pot interveni in calea alaptarii imediat dupa nastere?

Exista mai multe situatii in care alaptarea in primele zile dupa nastere este ingreunata de anumite afectiuni sau stari ale mamei. Iata cateva dintre principalele cauze:

Deshidratarea mamei

In timpul alaptarii femeile trebuie sa consume mai multe lichide decat de obicei. Daca recomandarea este ca in conditii normale sa se bea in medie 2 litri de apa zilnic, proaspetele mamici care alapteaza trebuie sa bea cam 3 litri pe zi, poate si mai mult. Hidratarea intensa asigura un flux adecvat al laptelui si o cantitate necesara pentru hrana bebelusui.

Angorjarea sanilor

Angorjarea sanilor reprezinta o umplere excesiva a sanilor cu lapte. Aceasta piate cauza dureri la nivelul sanilor, dar si netezirea sfarcurilor, ingreunand procesul alaptarii pentru bebelusi.

Sfarcuri inflamate si crapate

Inflamarea si craparea sfarcurilor s-ar putea sa nu fie pe placul bebelusului si acesta sa evite sa se mai hraneasca de la san. De asemenea, acestia sunt durerosi, iar alaptatul devine imposibil de suportat chiar si pentru mama. Se recomanda ungerea sfarcurilor cu lapte matern si masarea usoara a sanilor pentru a mai atenua durerile si pentru a determina micutul sa pofteasca iar la san.

Ducturi galactofore blocate

Atunci cand canalele galactofere prin care circula laptele se blocheaza, sanii se umfla si devin extrem de durerosi, alaptatul devenind dificil de realizatl. Se recomanda deblocarea acestor canale prin masarea sanilor sau prin utilizarea unor pompe de mult pentru a elimina laptele in exces..

Mastita

Daca proaspata mamica sufera de mastita, o infectie care cauzeaza durere, dar si roseata a sanului, precum si inflamarea sfarcului, bebelusul nu va dori sa alapteze si nici nu este indicat. Mai intai mastita trebuie tratata cu ajutorul antibioticelor, mai apoi revenindu-se la hranirea la san a bebelusului.

Stresul

O mamica stresata va avea probleme in privinta cantitatii de lapte pe care o va produce sanul. Cu cat o femeie este mai relaxata in timpul alaptarii cu atat fluxul de lapte decurge in mod firesc, iar alaptatul devine floare la ureche.

Secretia de lapte imediat dupa nastere

Daca in timpul sarcinii organismul a suferit o multime de modificari, imediat dupa nastere acesta trece printr-o noua serie de schimbari. Unele dintre acestea se refera la secretia de lapte matern produsa sub influenta unui hormon hipofizar numit prolactina, care se intretine ulterior prin suptul constant al copilului.

Imediat dupa nastere sanii incep sa produca initial colostru (un lichid), apoi un lapte tranzitional si mai tarziu, dupa aproximativ doua saptamani, apare laptele matur. Fiecare dintre aceste etape este esentiala in hranirea bebelusului.

Te-ar mai putea interesa si Pozitii pentru alaptat bebelusul

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare dupa nastere Alaptare san ajutor bebelus Alaptarea sugarului

Articole recomandate

Citeste si despre