Aparitia colostrului in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2015-09-16
Aparitia colostrului in timpul sarcinii

Colostrul este un lichid produs de glandele mamare inainte de aparitia laptelui matern. El este cunoscut si ca "primul lapte" si asigura nutritia bebelusului in primele zile dupa nastere. Totusi, colostrul nu incepe sa isi faca aparitia dupa ce nasti, ci chiar in timpul sarcinii. Unele gravide se sperie cand observa ca sanii incep sa elimine colostru in timpul sarcinii, insa este un lucru firesc.

Cand apare colostrul in timpul sarcinii?

Corpul tau va incepe sa produca colostru devreme in timpul sarcinii, cam in saptamanile 12-14, adica la inceputul celui de-al 2-lea trimestru. Daca acesta apare mai devreme de aceasta perioada este ca urmare a transformarilor prin care trec sanii in toata perioada sarcinii.

Nu intotdeauna sanii tai sufera scurgeri atunci cand colostrul incepe sa se produca, insa este posibil sa constati la un moment dat o scurgere a unui fluid de culoare galbuie, aproape transparent si usor vascos. Unele femei pot experimenta astfel de scurgeri in al 2-lea trimestru, in timp ce altele le pot avea abia tarziu spre sfarsitul sarcinii. Majoritatea gravidelor le manifesta abia prin lunile 5-6 de sarcina.

Oricand ar aparea nu trebuie sa te sperii, pentru ca este un fenomen absolut normal. Reprezinta pregatirea sanilor pentru perioada alaptarii. Scurgerea poate aparea uneori de la sine sau poate fi urmarea unor stimuli ca actul sexual sau masajul sanilor.

La inceput, colostrul este destul de gros la consistenta si usor galbui (bogat in beta-caroten). Pe masura ce te apropii de data nasterii vei constata ca incepe sa devina usor opac si sa se decoloreze.

Efectele si rolul colostrului in timpul sarcinii

Acesta este tot un lapte, chiar daca are o alta consistenta si textura decat cea a laptelui matern din timpul alaptarii. Este bogat in anticorpi si protejeaza nou-nascutul de o multime de boli extrem de periculoase pentru sanatatea lui.

Colostrul este considerat un vaccin natural pentru bebelus. Acest vaccin este imunoglobina A (IgA) care protejeaza cele mai predispuse zone ale organismului bebelusului pentru a fi atacate de virusi si bacterii. In timpul sarcinii, fatul primeste si asa-numita imunoglobina G (IgG) prin intermediul placentei (care patrunde in sistemul circulator), insa cele doua sunt diferite.

Cantitatea de colostru eliminata in timpul sarcinii nu are nicio relevanta pentru productia de lapte din timpul alaptarii. Nu trebuie sa te ingrijorezi ca daca nu ai avut scurgeri de colostru in sarcina la fel ca alte gravide nu vei avea suficient lapte pentru a hrani bebele. Dimpotriva, medicii sustin ca unele femei pot sa nu experimenteze deloc scurgerile din sarcina si sa alapteze normal, in timp ce catev pot obseerva doar cateva picaturi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colostru alaptare Alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre