Pozitii pentru alaptare

/ / Modificat: 2011-04-05
Pozitii pentru alaptare

Cand vine vorba de pozitii pentru alaptare, a te simti confortabil si a-l face pe bebelusul tau sa se hraneasca usor sunt cele mai importante lucruri.

Gasirea unei pozitii cu care esti mutumita poate fi o provocare, dar va face din alaptat o activitate mult mai placuta atat pentru tine, cat si pentru bebelus. Orice pozitie ai alege in final, asigura-te ca pozitia capului bebelusului este un pic in spate astfel incat sa poata sa isi indeparteze usor capul cand se hraneste.

Pozitia ideala pentru prima alaptare

Prima alaptare poate fi foarte emotionanta pentru noua mamica. Pentru inceput, aseaza-te intr-un scaun confortabil, cu spatele drept. Adu-ti copilul la san in asa fel incat burtica lui sa fie lipita de burta ta.

Fetisoara lui trebuie sa fie in dreptul unui san, piciorusele la celalalt. Poti sa te ajuti de perne ca sa-l aduci la nivelul sanului. Sustine-i spatele si ceafa cu o mana.

Pozitioneaza capul bebelusului in asa fel incat nasul sa-i fie in directia opusa mamelonului, avand capul usor inclinat spre spate. Buza de jos si barbia lui trebuie sa atinga sanul, iar nasul trebuie sa fie liber, permitandu-i sa respire cu usurinta.

Este posibil sa suga mai repede la inceput, dupa care se va relaxa, adoptand un ritm mai lent – stii ca se hraneste corect daca auzi cum inghite.

Incearca sa alaptezi cel putin 20 de minute – unii copii sug si 40. Daca bebelusul se hraneste bine, se va desprinde singur cand e satul.

alaptare_leaganPozitia leaganului

Pentru aceasta pozitie trebuie sa stai cu spatele drept, preferabil pe un scaun cu spatar si manere. Poti sa iti tii picioarele pe o carte groasa sau pe un scaunel pentru mai mult confort.

Pune-ti cateva perne in poala ca bebelusul sa ajunga la nivelul sanilor tai. Tine-i capul acolo unde ti se indoaie mana de la cot si cu restul antebratului sustine-i spatele astfel incat corpul lui sa ajunga de-a lungul abdomenului tau (ca atunci cand il legeni).

alaptare_leagan_incrucisatPozitia leaganului incrucisat

Pozitia de alaptat "leaganul incrucisat" se aseamana foarte mult cu pozitia leaganului. Poti sa te pregatesti in acelasi mod pentru ea: stai cu spatele drept, preferabil pe un scaun cu spatar si manere. Poti sa iti tii picioarele pe o carte groasa sau un scaunel pentru mai mult confort.

Pune-ti cateva perne in poala ca bebelusul sa ajunga la nivelul sanilor tai. Diferenta este ca il vei sustine pe bebelus cu mana opusa sanului cu care alaptezi. In felul acesta picioarele lui vor sta acum la indoitura mainii de la cot, iar antebratul tau ii va traversa spatele si capul lui va fi sustinut de palma ta.

Cealalta mana o poti folosi pentru a-ti sustine sanul. Nu te apleca inainte si nu iti indoi spatele. Trage-l pe bebelus spre tine. Pozitia aceasta este foarte buna pentru primele dati in care alaptezi.
 

alaptare_sub_bratPozitia sub brat

O alta optiune ar fi pozitia sub brat. Aceasta pozitie poate fi o buna optiune daca te recuperezi dupa o operatie de cezariana, ai sanii mari, daca ai canalele blocate, sanul este impietrit sau alaptezi doi copii odata.

Tu vei sta tot in pozitie sezanda, iar sub bebelus poti sa pui o pernuta. Tine copilul pe langa tine, cu cotul indoit, picioarele lui stand pe langa soldul tau, ca si cum ai tine o minge de fotbal american.

Te-ar ajuta mult un scaun cu spatar si manere pe care sa iti tii cotul. Cu mana libera sustine-i capul copilului si indreapta-i fata catre sanul tau. Spatele copilului va fi sustinut de antebratul tau. Poti sa iti sustii sanul cu mana libera.


 

alaptare_culcatAlaptare in pozitia culcat

Aceasta pozitie se poate aplica noaptea, cand mama poate adormi impreuna cu bebelusul sau cand este foarte obosita. In aceasta pozitie mama sta culcata pe o parte cu capul pe o perna, astfel incat sa nu-i amorteasca gatul. Cotul va sta sub cap.

Bebelusul va sta fata in fata cu mama, de-a lungul corpului ei, cu gura exact in dreptul sfarcului. Poti sa il sustii pe bebelus cu mana libera. Poti tine cateva perne si in dreptul spatelui tau pentru a preveni durerile de spate.

Sursa foto: allbreastpumps.com


 

nestle_incepe_sanatos

Copilul.ro alaturi de Nestle – Impreuna pentru o generatie mai sanatoasa

Datele statistice prezente in aceste materiale provin din Studiul privind obiceiurile nutritionale ale sugarului si copilului mic, realizat de GfK Romania in perioada martie-aprilie 2010, pe un esantion reprezentativ national pentru mamicile cu copii pana in 3 ani care nu mai sunt alaptati exclusiv la san.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ajutor alaptare Alaptare naturala

Articole recomandate

Citeste si despre