Val de enterocolite pe litoral. Medicii explica cum trebuie tratate atunci cand suntem in vacanta

/ / Modificat: 2021-08-03
Val de enterocolite pe litoral. Medicii explica cum trebuie tratate atunci cand suntem in vacanta

Medicii atrag atentia dupa ce urgentele s-au umplut de pacienti care prezinta simptome de enterocolita. Cele mai multe cazuri au aparut pe litoral. Medicul infectionist Ruxandra Moroti a explicat, la Antena 3, care sunt simptomele enterocolitei si cum trebuie tratata, atunci cand suntem in deplasare.

”Enterocolitele, majoritatea lor, au cauze virale. Insa o parte dintre ele sunt bacteriene, o parte fungice, alta parte parazitare. Si mai exista asa numitele toxiinfectii alimentare care, in denumirea larga, implica si substante care intra pe cale digestiva, dar nu sunt neaparat microbi si care ne fac rau. 

Principalul simptom al enterocolitei este diareea. Alte simptome sunt dureri abdominale, crampe, greata, varsaturi. In stadii severe, daca exista o penetrare a microbului intestinal prin bariera intestinala, putem avea fenomene sistemice, precum febra, stare generala alterata. In urma diareei ajungem la semne de deshidratare severa, care pun viata in pericol atunci cand sunt peste 10% din greutatea corporala”, a povestit medicul la Antena 3. 

Ce trebuie sa facem pentru a ne feri de enterocolite 

Medicul a precizat ca igiena este extrem de importanta. Spalatul pe maini inainte de mese este obligatoriu. De asemenea, este indicat sa alegem sa manacam in locuri care nu sunt aglomerate si sa nu existe muste. 

”Cand plecam in concedii ar trebui sa avem o igiena alimentara si a mainilor si sa stim unde mergem sa consumam alimente. Alegem locuri igienice, neaglomerate, ne spalam pe maini, vedem sa nu exista muste, incercam sa nu luam mancare de pe strada. Iar in momentul in care vrem sa consumam un aliment, acesta trebuie sa fie suficient preparat termic, sau sa fie safe.

De pilda, apa fiarta si racita, clorinata, imbuteliata, in special apa cu bioxid de carbon, pentru ca bioxidul de carbon scade PH-ul gastric. Scazand PH-ul gastric, acesta va arde microbii rai care vor intra odata cu apa respectiva. 

Atentie! Ouale reprezinta 70% din totalul toxiinfectiilor alimentare. Ouale crude, sau cleioase…

La ce trebuie sa fie atente femeile insarcinate 

O femeie gravida, in timpul calatoriei, trebuie sa se fereasca de a consuma alimente de origine animala, respectiv carnate, lactate, nepreparate suficient termic. Pentru ca acestea pot transmite Listeria care poate afecta devastator bebelusul. La ce alimente ma refer in mod special? La acele delicatese din carne, din lapte, acele branzeturi cu mucegaiuri si nu produse de fast food!

O mancare veche isi poate altera gustul, sau nu. In momentul in care isi altereaza gustul, nu o mancati! Alimentele trebuie puse in frigider la cel mult doua ore dupa ce au fost gatite! Nu se lasa pe masa!”, a mai explicat medicul. 

Cum se trateaza enterocolita 

Medicul a precizat ca este foarte important sa avem la noi in vacanta o trusa de calatorie care sa contina cateva medicamente esentiale. 

"Ar trebui sa avem o trusa de calatorie la noi, in care sa avem saruri de rehidratare orala, diosmectita, praful acela argilos care, ingerat, duce totul la vale, toxine si microbi si ne ajuta sa golim intestinul. Putem sa avem o rifaximina, care este un antibiotic neresorbabil intestinal si putem sa avem azitromicina, dar doar la sfatul medicului specialist. 

Ce mai putem face? Sa consumam probiotice pe timpul deplasarii. Ori din cutie, ori din iaurt. Si inca ceva. Hidratati-va corect! 

Ar trebui sa tinem si un regim. Stie toata lumea ca zeama de orez, orezul este un bun aliment pentru a ne drege de diaree. Atentie! Acesta nu trebuie reincalzit! In momentul in care este reincalzit se poate lua si o toxina care se dezvolta acolo si care iti da o a doua diaree.

Dintre fructe, banana coapte, nu banane verzi! Si mere coapte la cuptor... sunt cam singurele fructe permise in diaree. Si paine prajita. Si sa nu va abtineti de la sare! Pentru ca sarea trebuie pusa la loc. Nu exista regim fara sare in diaree”, a mai povestit medicul la rubrica ”Sfat de Sanatate”. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre