Nasterea vaginala, ingrijirea postpartum

/ / Modificat: 2008-03-12
Nasterea vaginala, ingrijirea postpartum





 

Sarcina iti schimba corpul mult mai mult decat ti-ai imaginat iar schimbarile nu inceteaza atunci cand bebelusul a venit pe lume. Schimbarile aparute dupa nastere implica dureri de sani, caderea parului, schimbari ale pielii si altele.

 




Daca in timpul nasterii ai avut ruptura vaginala, rana ar putea sa doara cateva saptamani, mai ales atunci cand mergi sau stai jos. Pana la vindecarea ranii iti poti usura durerea urmand cateva sfaturi.

Mentine rana curata, prin clatestirea cu grija a perienului dupa fiecare folosirea a toaletei, aseaza-te cu grji,a si daca simti discomfort foloseste o perna pentru a spori comfortul. Daca durerea se intensifica, rana se umfla si supureaza ia legatura cu medicul tau.

Scurgerile vaginale pot dura pana la 6 saptmanani dupa nastere. In primele zile te poti astepta la sangerari destul de intense. Scurgerile se vor diminua pe masura ce trec zilele si isi vor schimba culoarea de la rozaliu sau baroniu la galben sau alibicios. Pentru a reduce riscul de infectiei foloseste servetele sanitare in loc de tampoane.

Dupa nastere s-ar putea sa simti contractii, in timpul primelor zile. Aceste contractii ajuta la prevenirea sangerarilor, presand vasele de sange din uter. Contractiile dupa nastere tind sa apara in timpul perioadelor de alaptare si sunt mai evidente la al doilea sau al treilea copil.

Umflaturile sau vanataile tesutului care inconjoara vezica si uretra pot determina dificultati la urinare. Pentru a usura procesul de urinare, incordeaza si elibereaza muschii pelvini in timp ce stai pe toaleta.

Perioada de sarcina si nasterea intind tesutul aflat la baza vezicii si pot cauza alterari musculare ale veziicii si uretrei si te poti confrunta cu incontinenta urinara, insa aceasta problema se poate rezolva pana in 3 luni.

Cateva zile dupa nastere te poti confrunta cu fenomenul an angorjare a sanilor. Discomfortul dureaza in general mai putin de 3 zile si poate fi diminuat prin alaptare, sau daca te afli in imposibilitatea de a alapta, foloseste un sutien ferm care sa iti sustina sanii.

In timpul sarcinii, nivelurile ridicate ale hormonilor amana caderea normala a parului si  de aceeea, supa nastere s-ar putea sa te confrunti cu o perioada in care caderea parului poate deveni mai severa.

Si pielea sufera schimbari, astfel ca dupa nastere s-ar putea sa observi aparitia unor pete rosii pe fata insa acestea vor disparea in decurs de o saptamana.

Vergeturile nu vor disparea imediat dupa nastere insa cu timpul se vor diminua.

Pe langa schimbarile fizice survenite, sarcina si nasterea declasaza o serie de emotii puternice. Schimbari de dispozitie, iritabilitate, tristete si anxietnate sunt stari postpartum normale.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

12 Martie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre