Masoara-ti sanatatea!

/ / Modificat: 2007-02-14
Masoara-ti sanatatea!





 

Expertii in nutritie propun o noua modalitate de calcul a greutatii ideale: raportul dintre talie si solduri. Prin aceasta metoda poti afla mult mai exact daca esti predispus la boli de inima. Indicele de masa corporala (IMC), care este rezultatul raportului dintre greutate si inaltime la patrat, nu este cea mai buna metoda de calcul a greutatii optime. De peste 20 de ani, IMC este folosit pentru determinarea gradului de obezitate al unui pacient. Cu cat greutatea e mai mare, cu atat creste riscul aparitiei diabetului sau a diferitelor forme de cancer.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, IMC este insa o metoda nefinisata de depistare a riscurilor obezitatii. Specialistii in nutritie afirma ca distribuirea grasimii pe corp da indicatii mult mai precise cu privire la aparitia anumitor boli. Grasimea de pe abdomen, mai periculoasa decat cea de pe solduri, este asociata cu hipertensiune, hipertrigliceridemie, hiperinsulinemie si diabet. De aceea, o masuratoare mai corecta este raportul talie/solduri, care ia in calcul si distributia grasimii corporale. Un raport mare talie/solduri indica un risc crescut de diabet de tip 2 sau boli de inima.

Masuratorile se fac fara haine, stand in picioare. Talia se masoara acolo unde are circumferinta cea mai mica (de obicei in jurul buricului), iar soldurile unde au circumferinta cea mai mare (in jurul soldurilor).

In cazul femeilor, raportul intre dimensiunea taliei si cea a soldurilor ar trebui sa fie 0,85. La barbati, este ideal un raport de 0,9. Un alt indicator folosit este dimensiunea taliei. Toti acesti indici sunt recomandati doar ca punct de plecare pentru viitoarele investigatii medicale si in niciun caz ca un diagnostic sigur. Cu toate deficientele lui, IMC continua sa fie un bun indicator pentru realizarea statisticilor globale referitoare la obezitate. Un indice sub 18,5 poate indica o malnutritie. Lipsa unei nutritii sanatoase are urmari serioase: anemie, amenoree sau osteoporoza. Intre 18,5 si 24,9 este un indice normal. Un IMC intre 25 si 29,9 este unul crescut si specialistii vorbesc deja de o supraponderalitate. In acest caz trebuie intervenit cu sfaturi medicale, dieta si activitati fizice.

Indicele de masa corporala nu e folosit la atleti, copii sau femei insarcinate. Pentru ca masa musculara e mai grea decat cea adipoasa, s-ar putea ca IMC-ul unui sportiv sa aiba valori ridicate. Astfel, acesta ar putea fi incadrat in grupa obeza, desi este perfect sanatos. Studii recente arata ca un surplus de grasime in zona abdominala este mult mai periculos decat cel din zona soldurilor. O dimensiune in talie mai mare de 101 centimetri la barbati si 89 de centimetri la femei ar trebui sa te ingrijoreze si sa te faca sa mergi la medic pentru un consult de specialitate.

(Ionela Croitorescu)

Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei

14 Februarie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre