Copiii infectati cu COVID-19, chiar si cei asimptomatici, pot ramane cu sechele pulmonare

/ / Modificat: 2021-01-24
Copiii infectati cu COVID-19, chiar si cei asimptomatici, pot ramane cu sechele pulmonare

Copiii infectati cu COVID-19, inclusiv cei asimptomatici, pot ramane cu sechele pulmonare, avertizeaza medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu.

Medicii atrag atentia ca cei mici pot prezenta simptome care pot fi trecute usor cu vederea de catre parinti. Oboseala si episoadele de transpiratie sunt cateva simptome care ar trebui sa le dea parintilor de gandit. 

„Au fost cateva studii care au demnostrat de fapt, facute pe copii asimptomatici, ca aproximativ o cincime dintre acestia prezentau, cu ocazia efectuarii unei radiografii pulmonare, modificari la nivel pulmonar”, a explicat Iulia Simina, medic pneumolog. 

Parintii nu trebuie sa neglijeze semnele, precum tuse si febra, chiar daca cei mici nu au dezvoltat simptome dupa contactul cu o persoana infectata.

"Micutul incepe sa obosesca mult mai repede la efort. Parintii pot sa observe existenta unor transpiratii abundente, nu mai are copilul acelasi chef de joaca cum il avea inainte”, a precizat medicul Iulia Simina. Ideal este ca o eventuala perioada de carantina pentru ei sa fie urmata de o consultatie medicala.

Pentru a veni in ajutorul copiilor, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu va demara un program de consultatii pentru copiii care au trecut prin aceasta boala. Evaluarea consta in consult clinic si spirometrie.

La nevoie, investigatiile pot fi extinse cu analize de sange sau radiografii.Odata cu reluarea cursurilor este nevoie ca cei mici sa respecte cu strictete regulile de igiena, mai spun medicii. Altfel, numarul cazurilor ar putea creste odata cu inceperea scolii. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Coronavirus copii

Articole recomandate

Citeste si despre