Analize pe care orice parinte trebuie sa i le faca bebelusului la varsta de 1 an

/ / Modificat: 2019-01-17
Analize pe care orice parinte trebuie sa i le faca bebelusului la varsta de 1 an

Timpul sigur a zburat, iar acum nou-nascutul pe care l-ai strans in brate abia ieri poate acum sa mearga, sa vorbeasca sau chiar sa le faca pe amandoua.

Din fericire, copilul tau nu va mai trebui sa faca multe controale regulate dupa varsta de 1 an - dar fiecare va fi o oportunitate importanta pentru a te asigura ca totul merge pe drumul cel bun.

Desi nu e intotdeauna nevoie de analize la copiii de 1 an, in cazul unor suspiciuni, sau in urma unor imbolnaviri mai dese, se recomanda cateva teste pe care cel mic sa le faca.

De asemenea, un control mai amanuntit la medicul pediatru ar trebui efectuat la cel putin 6 luni, pentru a stii ca totul este in regula cu micutul tau.

Dezvoltarea fizica, motorie si comportamentala

Pediatrul il va consulta pe cel mic si va observa daca greutatea, lungimea si circumferinta capului copilului sunt in grafic, dar va efectua si un consult complet - se vor asculta inima si plamanii, ochii, urechile, gura, dar si zona genitala.

Pana la 1 an, copilul ar trebui sa:

  • spuna mama si tata, sau alte 2 cuvinte
  • urmeze o comanda simpla, cum ar fi indicarea unui obiect
  • imite gesturi
  • stea singur in picioare
  • mearga, sau ce putin de mana cu un parinte
  • ridice cu precizie un obiect
  • manance singur cu mainile
  • se joace cucu-bau sau alte jocuri sociale

Screeningul de anemie

Dupa varsta de 6 luni, bebelusii care au fost alaptati, si trec la diversificare, se pot confrunta cu aparitia anemiei, de aceea se recomanda testarea nivelului fierului din organism. Aceasta procedura se realizeaza prin recoltarea unei picaturi de sange din degetel.

In general, anemia feripriva este mai frecventa la copiii cu varste intre 9 luni si 2 ani, deci ar fi bine sa-i faci primul test inainte de a implini un an, iar apoi sa-l repeti in functie de recomandarea medicului.

Ecografia transfontanelara

Aceasta ecografie se recomanda in general copiilor nascuti prematur, deoarece exista un risc mai mare de hemoragie intracerebrala, care se poate depista cu ajutorul acestui tip de ecografie.

Ecografia abdominala

Desi putin cunoscuta de parintii din Romania, aceasta ecografie este una de rutina pentru cei din strainatate. Aceasta este folosita pentru a despista unele malformatii congenitale minore, dar si formatiuni tumorale in stadiu incipient. Se utilizeaza in evaluarea ficatului, splinei, pancreasului, rinichilor, dar si a altor organe interne.

Setul de analize medicale de rutina recomandat de pediatri cuprind urmatoarele:

  • hemograma cu formula leucocitara (pentru depistarea unei anemii sau infectii)
  • sumar de urina si urocultura (pentru depistarea unei infectii urinare)
  • radiografie toracica (in suspiciunea de pneumonie)
  • examen ORL
  • examen coproparazitologic si coprocultura (pentru depistarea viermilor intestinali sau diagnosticarea unei enterocolite bacteriene).

In functie de simptomatologia copilului si de examenul clinic, medicul mai poate recomanda si: sideremie, probe inflamatorii (VSH, proteina C reactiva, fibrinogen), exudat faringian, ionograma (sodiu, potasiu, magneziu, calciu), glicemie, profil lipidic (lipide totale, colesterol, trigliceride), proteinemie, transaminaze, uree, creatinina, acid uric, ASLO, fosfataza alcalina, teste alergologice, in cazul suspiciunii de alergii.

Unele analize de laborator, cum ar fi coprocultura, exudatul nazo-faringian, pot fi necesare la intrarea in colectivitati (cresa, gradinita). Scopul efectuarii acestor analize este depistarea unor stari patologice inaparente si prevenirea imbolnavirilor in cadrul grupului.

Se recomanda, de asemenea si un control stomatologic anual, chiar din primii ani de viata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Analize copii Analize

Articole recomandate

Citeste si despre