Raceala la copii, mituri si explicatiile lor

/ / Modificat: 2017-02-02
Raceala la copii, mituri si explicatiile lor

Orice copil este predispus la raceli de mai multe ori pe an, mai ales atunci cand este inconjurat de rude sau prieteni bolnavi, care imprastie germeni in jurul lor. Odata cu instalarea racelii, copilul tau va respira mai greu, va stranuta si va avea o stare mai precara. Din pacate nu-ti poti feri in totalitate copilul de germeni, insa poti separa adevarul de mituri. Astfel, vei castiga timp si vei reduce solicitarea psihica.

Medicamentele care se pot elibera in mod normal fara prescriptie medicala pentru adulti sunt eficiente pentru racelile copilului. Mit!

Un studiu din 2007 arata ca mierea este un bun inlocuitor al siropului de tuse pentru copiii peste 2 ani.

Tratamentul copiilor este diferit de cel al adultilor. In unele cazuri, medicamentele pentru adulti pot avea o concentratie necorespunzatoare pentru un copil. Supradozajul cu medicamente poate creste frecventa batailor inimii, poate provoca convulsii si chiar decesul. Asa ca verifica fiecare medicament, doza si administrare, inainte sa-l dai copilului tau.

Cum se poate produce un supradozaj?

De obicei, acest lucru se intampla atunci cand cei mici nu sunt supravegheati. Ei pot inghiti pastile periculoase, care sunt la indemana lor. De aceea, aceste medicamente trebuie tinute in recipiente care nu pot fi deschise de ei.

O alta problema de supradozaj apare atunci cand prea multe persoane ii administreaza copilului medicamente (de exemplu un parinte si bona). Ce e de facut? Asigura-te ca ambele persoane cunosc de cate ori trebuie luat medicamentul pe zi si in ce doza si poti chiar sa faci un orar al dozelor pe zi, in care sa bifati dupa fiecare administrare.

Copilul poate primi medicamente care sa aiba aceeasi substanta de baza. De aceea, citeste prospectul si nu administra copilului tau doua medicamente care au aceeasi actiune. Acest lucru se aplica in general in cazul: expectorantelor, antihistaminicelor, ibuprofenului si antitusivelor.

Cand e vorba de siropuri sau suspensii, se poate gresi foarte usor doza pentru un copil. Trebuie folosit neaparat un dispozitiv gradat pentru masurarea dozei corecte. Acestea vin, de obicei, impreuna cu medicamentul.

Antibioticele sunt bune in orice fel de raceala sau gripa. Mit!

 Sa tratezi o raceala cu antibiotic e ca si cum ai folosi picaturi de nas pentru o infectie a unei unghii. Aceasta pentru ca antibioticele omoara bacterii, nu virusuri, care dau de obicei raceli si gripa.

Astfel, unii parinti administreaza gresit copiilor lor antibiotice pentru a grabi insanatosirea. Efectele adverse vor fi semnificative: diaree si crampe intestinale. Se mai poate intampla ca organismul copilului sa dezvolte o rezistenta la antibiotice, iar in momentul unei infectii bacteriene, tratamentul sa nu functioneze. Antibioticele se pot administra doar in cazul in care raceala se complica bacterian, cum ar fi in: otita medie, bronsita sau pneumonie.

Nu exista diferenta intre raceala si gripa. Mit!

Simptomatologia este asemanatoare si la gripa si la raceala. Diferentele sunt ca gripa se poate complica deseori cu pneumonie, iar cauza este diferita: gripa este produsa de un virus, iar raceala de o bacterie. De aceea, si tratamentul sau profilaxia este diferita: afectiunile produse de virusuri sunt prevenite cu ajutorul vaccinurilor, iar tratamentul necesar afectiunilor produse de bacterii, cu ajutorul antibioticelor.

Tratamentul gripei trebuie inceput din stadiul incipient al bolii, prin administrare de medicamente antivirale, grabind vindecarea cu cateva zile.

Cum diferentiem o raceala de gripa? 

- Racelile apar lent. Primele semne sunt: durerea in gat, stranutul si rinoreea cu secretie limpede care poate deveni gri, galbena sau verde in saptamanile urmatoare. Alte simptome care mai pot aparea sunt: tusea, dureri usoare de cap, ochi congestionati, somnolenta si senzatia de nas infundat.

- In comparatie cu raceala, gripa are un debut insidios. Primele simptome sunt alarmante deoarece copilul se simte slabit, nu are pofta de mancare si este mai tot timpul obosit. Pot aparea tusea seaca, rinoree, frisoane, dureri in gat, inflamarea amigdalelor si dureri mari de cap. La nou-nascut si sugar, gripa poate da si dureri abdominale, diaree si voma.

- Daca febra scade repede si copilul se simte mai bine in cateva zile, probabil a fost vorba de o raceala, insa daca simptomele persista si dupa scaderea febrei, avem de-a face cu o gripa.

Daca nu esti sigura daca este vorba de o raceala sau o gripa, te poti adresa medicului pentru mai multe informatii si analize suplimentare.

Este obligatoriu sa te prezinti la medic daca observi semne de raceala ale copilului tau. Mit!

Daca este doar o raceala si nimic mai serios, este bine sa tii copilul in casa. Tratamentul se poate face si la domiciliu, astfel eviti ca el sa intre in contact cu alti germeni din exterior. Se recomanda sa te prezinti la medic in cazul in care observi unele complicatii ale racelii sau daca ai un copil sub 3 luni si este prima lui raceala.

Vaccinarea antigripala este mai importanta la adulti decat la copii. Mit!

Vaccinarea antigripala este la fel de importanta la adulti, cat si la copii. Ea se face anual incepand de la varsta de 6 luni, preferabil in lunile octombrie sau noiembrie pentru ca imunizarea sa aiba efect in perioada de epidemie.

Copiii sub 5 ani sunt mult mai susceptibili la raceli, datorita complicatiilor pe care le pot dezvolta, cum ar fi pneumonia. Vaccinul antigripal trebuie facut si membrilor familiei, ingrijitori ai casei sau bone care intra in contact cu copiii.

Suplimentele alimentare precum zincul, vitamina C sau echinaceea pot ameliora simptomele racelii. Intre mit si adevar!

Multi oameni sustin ca, daca iau vitamina C sau un comprimat care contine zinc sau echinaceea pentru imunitate, dispar si cele mai mici simptome ale racelii.

Exista pareri care atesta eficienta acestor tratamente si pareri care o infirma. Au aparut o multitudine de suplimente care sporesc imunitatea pe baza de plante sau vitamina C, dar faptul ca sunt foarte cunoscute si folosite de multi nu inseamna neaparat ca sunt eficiente. Unele pot fi chiar daunatoare, de exemplu planta chinezeasca ma huang, cunoscuta ca efedrina, este folosita ca decongestiv, dar poate da numeroase efecte adverse precum: hipertensiune arteriala, extrasistole, infarct si atac de cord.

Zincul

 Unele studii au demostrat ca zincul este aproape un placebo, altele ca ar reduce simptomele racelii. Insa zincul poate da si efecte adverse: pierderea definitiva a mirosului prin folosirea unor preparate precum picaturile de nas sau intoxicatie in administrarea sa pe termen lung.

Vitamina C

Vitamina C este cunoscuta de foarte mult timp drept un tratament eficient pentru raceala. In realitate, efectul terapeutic al vitaminei C este foarte mic, chiar si la o doza de 200 mg pe zi. Efectele adverse sunt minore: diaree si durere gastrica. Vitamina este solubila in apa si astfel nu este depozitata de organism, deci nu e toxica.

Echinaceea

 Atunci cand vine vorba de planta echinaceea avem, de asemenea, de-a face cu un subiect controversat. Unele studii arata ca nu prezinta nici un beneficiu, altele din contra spun ca ar reduce severitatea si durata racelii daca este luata la debutul bolii. De fapt, echinaceea este eficienta atunci cand este luata preventiv, aceasta scade frecventa racelilor intr-un an cu pana la 58%.

Copiii care merg la crese sau gradinite racesc mai usor. Mit!

Este adevarat faptul ca in primul an in care un copil este dus la gardinita raceste mai mult si mai repede decat un copil tinut acasa. Insa frecventa racelilor va scadea in urmatorii ani de mers la gradinita. Expunerea timpurie la germeni poate avea si beneficii pe termen lung. Astfel, prescolarii vor raci mai rar mai tarziu (pana la varsta de 13 ani), deorece si-au construit imunitatea fata de multe virusuri si bacterii frecvente.

Respiratia aceluiasi aer cu o persoana bolnava este cea mai sigura cale de a lua o raceala. Mit!

Este adevarat ca virusurile se transmit pe cale aerogena, in special cand o persoana tuseste sau stanuta, dar acesta nu este singurul mod in care cineva poate lua o raceala. Virusurile se gasesc si pe tegumente. De aceea, la simpla atingere a unui obiect infestat care intra apoi in contact cu o mucoasa, conjunctiva sau cai respiratorii pot intra in organism. Multe virusuri traiesc pana la 3 ore pe piele sau alte suprafete.

Daca iti e frig sau esti transpirat poti raci mai usor. Mit!

Cum am mai spus, doar virusurile dau raceli. Doar starea de frig nu poate declansa o raceala, in schimb senzatia de frig impreuna cu transpiratia  poate activa un virus dormant din organismul nostru, provocand aparitia primelor simptome.

Frigul, de obicei, are actiune constrictoare asupra vaselor de sange, ingreunand transportul leucocitelor la locul infectiei. Multi oameni sunt purtatori de germeni la care  o simpla senzatie de frig poate fi declansatoare pentru o raceala. Asa ca cel mai bine e sa ai grija de copilul tau sa nu-i fie frig si sa fie schimbat de fiecare data cand transpira si intra in contanct cu un mediu mai rece.

Dupa orice raceala, sistemul tau imun scade. Intre mit si adevar!

Oamenii au de-a face cu virusuri tot timpul: in spatii aglomerate si inchise sau pur si simplu cand intra in contact cu un purtator. Intr-adevar, o scadere a imunitatii te face mai susceptibil la raceli si simptomatologia poate fi destul de alarmanta. Insa la fel de usor un copil sanatos poate lua orice virus frecvent care produce raceala.

Daca bei lapte, corpul tau va produce mai mult mucus. Mit!

Nu s-a gasit nici o legatura intre consumul de lapte si productia in exces de mucus sau alte simptome de raceala. Asa ca laptele nu este un aliment contraindicat in timpul unei raceli.

Alimentatia este importanta in timpul unei raceli. Adevar!

S-a demonstrat ca alimentatia intareste sistemul imunitar in fata unei raceli, pe cand dieta ajuta organismul in cazul unei infectii bacteriene. Un copil bolnav are nevoie deci de macare pentru a razbate infectia. Insa daca nu are pofta de mancare, nu il forta. Ai grija doar sa-i dai destule lichide cat sa nu se dezhidrateze.

Poti sa faci o raceala de la un vaccin antigripal. Mit!

Vaccinul antigripal este facut din virusuri vii atenuate (care nu mai au viruleta), fiind imposibil sa provoace o raceala.

Pot aparea, in schimb, efecte adverse la vaccinare (apar de obicei la orice fel de vaccin) cum ar fi: subfebrilitate, dureri locale, tumefierea sau inrosirea zonei unde a fost facuta injectia. Aceste efecte apar datorita vaccinului, nu virusului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceala bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre