Autismul influentat de testosteronul prenatal

/ / Modificat: 2007-10-08
Autismul influentat de testosteronul prenatal





 

Hormonul masculin poate juca un rol foarte important in ceea ce priveste autismul, o afectiune cerebrala foarte complexa.

Conform Reuters Health, copiii expusi, inca din pantece, la niveluri foarte ridicate de testosteron, prezinta pe parcursul vietii o serie de trasaturi caracteristice autismului.

Rezultatele studiilor realizate de cercetatorii de la Centrul de Cercetare pentru autism de la Universitatea britanica Cambridge, sustin ipotezele conform carora, nivelul ridicat de testosteron poate contribui la dezvoltarea autismului, si intaresc rezultatele obtinute in urma testelor efectuate pe cobai.

In ciuda rezultatelor considerate promitatoare, cercetatorii sunt rezervati, deoarece studiile nu ofera o legatura clara intre testosteron si autism, si sustin ca este posibil ca in acest proces sa fie implicati si o serie de alti factori.

Anul acesta a fost publicat un studiu amplu care indica faptul ca autismul are o serie de cauze genetice, insa nu se stie exact ce cauzeaza autismul, o afectiune evolutiva complexa, care include probleme de comunicare si interactionare sociala.

Expertii sunt de acord ca autismul poate fi cauzat de factori ce tin de mediul inconjurator favorizati de o predispozitie genetica, unul din acei factori putand fi testosteronul fetal.

Simptomele autismului variaza de la "neindemanare" usoara - regasita in sindromul Asperger - pana la dizabilitari severe si retardare mintala.

Cercetatorii britanici au testat nivelul de testosteron fetal la femeile insarcianate carora le-a fost prelevat lichid amniotic.

La 8 ani dupa nastere, copiii ai caror mame au participat la acest studiu, au completat o serie de chestionare cu referire la nivelul de empatie si preferintele sociale (activitati solitare vs activitati sociale).

Rezultatele obtinute au aratat ca acei copii cu un nivel de testosteron fetal ridicat prezentau aptitudini deosebite pe anumite activitati (precum memorarea unor tipare), dar nu prezentau interes pentru socializare.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

8 Octombrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre