Parintii cer Ministerului Sanatatii decontarea analizelor pentru copiii cu alergii

/ / Modificat: 2019-08-13
Parintii cer Ministerului Sanatatii decontarea analizelor pentru copiii cu alergii

Sute de copii din Romania sufera de una sau mai multe alergii, potrivit Asociatiei Romane de Eductie in Alergii. Costul testelor porneste de la 60 lei si poate ajunge pana la 5.000 de lei, iar foarte rar o familie isi permite sa suporte acest cost al analizelor.

In aceste conditii, peste 6.200 de persoane din tara au semnat o petitie initiata de o mamica.

Testul de intoleranta la alimente costa 850 lei.

Intr-un sondaj realizat in perioada februarie-aprilie 2019, de catre Asociatia Romana de Educatie in Alergii, arata ca dintre 630 de copii care au participat la cercetare, 75% au alergie la lactate, 40% au alergie la oua, 38% au alergii respiratorii iar 33% au diferite alergii alimentare. Cei mai frecvent mentionati 5 alergeni de tip respirator au fost polenul de ambrozie ca si alte tipuri de polenuri, acarienii, parul sau epiteliile diverselor animale si mucegaiurile. La alergiile de contact cei mai frecvent mentionati au fost detergentii si cosmeticele, iar la categoria alte tipuri de reactii pe primul loc au fost medicamentele.

"Analizele pentru a masura nivelul alergiilor se repeta frecvent: de 2 ori pe an sau anual. Pentru 36% dintre respondenti, analizele depaşesc 2.500 lei per an. Peste 200 dintre respondenţi platesc peste 400 lei lunar pentru a cumpara lapte praf special. La 56% dintre respondenti nu li s-a specificat un timpul de vindecare al acestor alergii. Doar testul de intoleranta la alimente costa 850 lei.

Numarul copiilor cu alergii este in crestere de la an la an, iar Casa nationala de asigurari de sanatate (CNAS) nu deconteaza analize specifice in acest sens sau doar o parte infima. Aceste analize sunt extrem de scumpe, iar o familie cu un venit mediu nu isi va putea permite niciodata aceste analize, mai cu seama ca ele trebuiesc repetate periodic," precizeaza initiatoarea petitiei online, potrivit Adevarul.

Avertismentul Organizatiei Mondiale de Alergologie

Organizatia Mondiala de Alergologie atrage atentia ca alergiile reprezinta cea mai intalnita afectiune cronica in Europa. Peste 150 de milioane de persoane sufera de alergii iar pana in 2025 se estimeaza ca jumatate din intreaga populatie a Uniunii Europene va fi afectata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre