Dr. Mihai Craiu: "Nu dati aspirina copiilor"

/ / Modificat: 2019-02-03
Dr. Mihai Craiu:

Peste 6.000 de elevi au prezentat in ultimele saptamani infectii respiratorii si gripa, arata statisticile oficiale. 

Autoritatile recomanda parintilor ca in aceasta vacanta intersemestriala sa tina copiii acasa si sa nu ii duca in spatii publice precum mall-uri sau locuri de joaca si sa-i vaccineze, in cazul in care nu au facut-o pana acum. 

"Cu asta, masurile se cam incheie. In plina epidemie de gripa, constatam din nou absenta educatiei pentru igiena. Multora li se pare deplasat sa le spui copiilor cum sa se spele pe maini, in nas, cum sa stranute sau sa iti sufle nasul. si totusi, sunt micile gesturi care ne pot scapa de boala. Pe de alta parte, atunci cand e vorba de copii, evident ca o mare responsabilitate revine parintilor. Trebuie sa stie, de pilda, ca aspirina poate deveni periculoasa in cazul copiilor, avertizeaza pediatrul Mihai Craiu.

"Parintii sunt o planeta aparte, pentru ca ei percep vaccinarea copilului care este sanatos numai din perspectiva riscurilor.

Evident ca unui parinte care are un copil cu varsta mica sau cu comorbiditati, cu factor de risc, as mai cita aici copiii si tinerii pana la 18 ani care primesc  cronic aspirina, este de spus ca acestia sunt la un risc foarte grav de complicatii din cauza gripei, nu voi detalia, dar sunt parinti care trebuie sa stie chestia asta.

Daca are gripa, parintele sa nu-i dea aspirina copilului! se poate produce o complicatie mortala, se numeste sindrom Reye si-i afecteaza ficatul si creierul in acelasi timp. E vorba de copii pana la varsta de 18 ani. De altfel, scrie si-n prospectul aspirinei.

La fel, si alte produse care contin salicilati, adica conservanti. sa zicem conserve de compot, care are o concentratie mare de salicilat, la un pacient gripat nu-i cea mai buna idee. Exista raportari in literatura de specialitate de sindrom Reye dupa salicilat non-medicamentos", arata dr. Mihai Craiu, fondator al paginii de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aspirina copii

Articole recomandate

Citeste si despre