Medicamente interzise scolarilor

/ / Modificat: 2011-11-18
Medicamente interzise scolarilor

Folosirea medicamentelor la copii trebuie sa fie ultima solutie in cazul tratarii unei boli, mai ales in cazul tratamentelor administrate la domiciliu. Chiar daca copilul a crescut si nu mai este un bebelus, nu inseamna ca acum poate lua orice medicament. Este adevarat ca cele mai multe restrictii sunt la bebelusi, dar exista medicamente care trebuie evitate chiar si la copiii de varsta scolara!

Asipirina

Asprina este un medicament care ramane periculos pana pe la 12-13 anisori. Copilul risca sa faca sindromul Reye de la ea, o boala grava si fatala.

Nu doar aspirina este periculoasa. Orice alt medicament care contine urme de acid acetilsalicilic (salicilati, aspirina) in el trebuie evitat, pentru ca prezinta aceleasi riscuri.

Daca ai nevoie sa calmezi o durere sau sa scazi febra copilului, apeleaza la acetaminofen sau ibuprofen, care este mult mai sigur, dar ai grija sa il administrezi cu masura.

Antivomitive

Nu apela la medicamente contra greturilor si varsaturilor pentru cel mic, chiar daca se elibereaza in farmacii fara prescriptie medicala. Reprizele de voma si starile de greata nu sunt afectiuni medicale serioase. Ele sunt stari care apar pe termen scurt si trec de multe ori de la sine.

Medicatia antivomitiva ridica multe riscuri pentru sanatatea micutului si este mai bine sa fie evitata. Incearca, mai degraba, sa ii inlaturi aceste stari cu ajutorul remediilor naturiste - ceaiuri, lamaie, limonada etc. si sa apelezi la medic daca simptomul persista pe termen mai lung de cateva ore.

Foto: media.lawrence.com

Ma huang (efedra, efedrina)

Exista multe medicamente sau tratamente naturiste care contin aceasta planta cu proprietati terapeutice. Este utila in tratamentul astmului si considerata si un bun decongestionant.

Specialistii au descoperit efecte secundare periculoase cauzate de consumul efedrei, de tipul hipertensiunii arteriale, pulsului neregulat, convulsiilor si infarctului sau atacului de cord.

Urmareste cu atentie prospectul medicamentelor pe care le administrezi micutului si fii precauta cand vine vorba de orice remediu naturist. Intreaba intotdeauna medicul daca sunt sigure sau nu pentru cel mic, deoarece exista riscul de otravire, intoxicare sau chiar soc anafilactic.

Supradoza de acetaminofen

Probabil ca nu ai depasit niciodata doza de acetaminofen inscrisa pe prospectul. Insa trebuie sa ai mare grija ca atunci cand ii dai acest medicament, sa nu ii mai dai si altele care au printre ingrediente si aceasta substanta activa. Exista riscul supradozei si al complicatiilor care pericliteaza sanatatea micutului.

Medicamente pentru adulti

Orice medicament administrat unui copil trebuie sa fie creat special pentru el si acest lucru trebuie sa fie scris pe eticheta.

Niciodata nu apela la medicamente destinate adultilor, deoarece contin doze mari de substante active, dar si alte componente, care pot pune in pericol sanatatea prichindelului. Exista riscul de supradozaj, dar si de alte complicatii fatale pentru ei.

Medicamente expirate

Foarte putini sunt parintii care se uita la data de valabilitate a unui medicament inainte de a-l administra copilului.

Inainte de administrarea oricarei medicatii este important sa te asiguri ca nu este expirat. Este valabil chiar si in cazul medicamentelor cumparate chiar in acele zile de la farmacie, nu doar acelora care sunt tinute in casa de foarte mult timp, si in privinta carora nu esti foarte sigura.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aspirina copii Pericol medicamente copii

Articole recomandate

Citeste si despre