5 medicamente pe care nu ar trebui sa i le dai niciodata bebelusului

/ / Modificat: 2018-05-18
5 medicamente pe care nu ar trebui sa i le dai niciodata bebelusului

Sa iti vezi copilul bolnav este frustrant si dureros pentru tine ca parinte; racelile comune si simptomele gripei trec de obicei de la sine si este indicat sa permiti virozelor sa isi urmeze cursul pentru a incuraja sistemul imunitar sa lupte cu ele, in ciuda temperaturii si discomfortului creat de astfel de afectiuni.

Parintii insa, din dorinta de a-si proteja copiii de orice suferinta, oricat de mica ar fi aceasta, dau uneori celor mici medicamente fara a consulta medicul, ceea ce le poate cauza efecte adverse sau alergii care sa inrautateasca situatia.

Care sunt medicamentele pe care nu ar trebui sa i le dai niciodata copilului

Tocmai pentru ca uneori si cele mai banale medicamente pot cauza reactii adverse, iata ce ar trebui sa stii inainte de a-ti trata copilul acasa:

Medicamentele prescrise unui alt copil

Nu exista o metoda de tratament unitara pentru ca fiecare copil este diferit. Daca unui alt copil i-a fost prescrisa o medicatie, nu inseamna ca ea se potriveste si copilului tu, din contra, ar putea sa ii cauzeze, de aceea este bine sa consulti medicul pentru a-i prescrie micutului tau un tratament personalizat.

Medicamentatia pentru adulti

Este periculos sa administrezi copiilor medicamente destinate adultilor sau in doze care sunt in mod normal destinate adultilor si asta pentru ca au concentratii si dilutii diferite.

Mai mult decat atat, fiecare medicament are o putere de actiune diferita, motiv pentru care nu trebuie amestecate, existand riscul unor complicatii. Este important sa se respecte dozajul prescris de medic sau cel indicat in prospectul medicamentului.

Aspirina/Acidul acetilsalicilic

Recunoscuta ca fiind un medicament minune, foarte bun analgezic si antiinflamator, aspirina nu este indicata copiilor sub 16 ani pentru ca ar putea cauza Sindromul Reye, o afectiune cu complicatii serioase si uneori chiar fatale.

Excesul de Ibuprofen sau administrarea acestuia in Febra Dengue

Administrarea de ibuprofen in exces sau fara supraveghere medicala poate fi riscanta, putand cauza sangerari stomacale sau agrava ulcere deja instalate si ar putea afecta chiar ficatul celor mici.

Ibuprofenul ar trebui evitat si in situatia instalarii Febrei Dengue pentru ca el creste posibilitatea sangerarilor interne. Aspirina si Ibuprofenul actioneaza similar si atunci cand sunt combinate pot cauza hemoragii si este posibil sa induca bebelusului tau "sindromul de soc Dengue".

Medicamente de raceala

Evita medicamentele de raceala, de tipul descongestionantelor, expectorantelor, antihistaminicelor, si cele anti tuse pe care, in ziua de astazi, le poti cumpara de oriunde, fara a fi nevoie de prescriptie medicala.

Cercetarile releva faptul ca ele nu sunt eficiente si nu amelioreaza starea micutilor cu varsta sub doi ani, in schimb folosirea lor poate efecte toxice adverse, din cauza supradozarii neglijente; rezultatele studiilor efectuate de Academia Americana de Pediatrie sugereaza faptul ca astfel de medicamente nu sunt eficiente in tratarea simptomelor de raceala, oferind doar un efect placebo.

Daca bebelusul tau este racit, incearca remedii naturiste acasa, folosind ghimbir si lamaie, ceaiuri si bauturi calde sau supe, care au mai multa eficienta in ameliorarea simptomelor unei raceli; o baita calda sau inhalatiile cu abur pot fi eficiente in descongestionarea si relaxarea celui mic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aspirina copii

Articole recomandate

Citeste si despre