Ce este meningita si ce provoaca aceasta boala

/ / Modificat: 2019-04-19
Ce este meningita si ce provoaca aceasta boala

Decesul elevei de la liceul "Gheorghe Lazar" a socat prin rapiditatea cu care s-au derulat lucrurile.

Aceasta fusese diagnostica cu meningita miercuri seara, iar joi dimineata s-a stins din viata la "Matei Bals".

"Meningita reprezinta o mare urgenta medicala, indiferent de cauza. Cand vorbim de o meningita bacteriana, deci vorbim de meningococ, evolutia poate sa fie imprevizibila, in cateva ore poate sa apara o deteriorare in intreg organismul, cu modificarea functiilor organelor. Chiar daca e o situatie rara, din pacate meningococia poate fi foarte greu prevazuta si uneori imposibil de tratat”, a explicat Adrian Marinescu, medic primar boli infectionase, pentru Digi24.

Care sunt simptomele meningitei?

  • Episoade de febra ridicata
  • Durere mare de cap
  • Varsaturi in jet
  • Pierderea starii de constienta
  • Faptul ca te supara foarte rau lumina.

"In momentul in care toate lucrurile astea se intampla in decurs de cateva ore, trebuie sa ajungi urgent la medic, pentru ca exista aceasta suspiciune de meningita. Medicul va stabili daca avem sau nu meningita, face un diagnostic rapid si da un tratament rapid. Depinde si de tipul de meningita. Evolutia, intr-o meningocemie, poate fi si de ore. Uneori se intampla ca pacientul sa ajunga chiar foarte repede si tot sa nu se poata interveni. Asta, oriunde in lume. Deci, ca discutie, meningita se numara printre cele mai mari urgente medicale, prin rapiditate si prin felul cum poate sa evolueze," a mai spus dr. Adrian Marinescu.

Ce provoaca boala?

"Sunt multe virusuri, chiar si virusul gripal poate sa dea in unele situatii meningita, care e, pana la urma, o complicatie a infectiei virale. Si la fel se intampla si la infectia bacteriana. Cele mai multe dintre bacteriile care se transmit pe cale respiratorie pot da si meningita la un moment dat. Se intampla rar, dar se poate intampla," a precizat dr. Adrian Marinescu.

Cum se raspandeste meningita?

Virusurile si bacteriile care provoaca meningita pot fi raspandite prin:

  • Stranut
  • Tuse
  • Sarut
  • Tacamuri sau periute de dinti comune

Infectia este raspandita de oamenii care poarta bacteria sau virusul in gat sau in nas, dar care au o imunitate ridicata si nu se imbolnavesc. Infectia poate fi raspandita si de o persoana care are meningita, dar aceste cazuri sunt mai rare.

Probe de la colegii elevei decedate

Specialistii de la Directia de Sanatate Publica au prelevat probe de la colegii cu care eleva decedata a intrat in contact. Este vorba de exudate nazale si faringiene. Astazi, cursurile sunt suspendate pentru a se putea face o dezinfectare generala in liceu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Meningita Meningita bacteriana copii Meningita gheorghe lazar

Articole recomandate

Citeste si despre