Trei elevi ai liceului "Gheorghe Lazar", depistati pozitiv cu mengingococ periculos, dar clinic sanatosi

/ / Modificat: 2019-04-24
Trei elevi ai liceului

Trei elevi ai Colegiului National "Gheorghe Lazar", au fost depistati pozitiv cu Neisseria meningitidis, dar sunt purtatori clinic sanatosi, potrivit comunicatului de presa al Ministerului Sanatatii.

"In data de 18 aprilie, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) a testat 61 de elevi si 10 profesori ai liceului din Capitala unde frecventa cursurile tanara care a decedat in urma unei meningite meningococice fulminante. In cazul unuia dintre elevii testati, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis. Tulpina a fost izolata cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fara capacitate patogena. De asemenea, mentionam ca elevul nu a fost in contact direct nemijlocit cu eleva decedata. In data de 18.04.2019 i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, in doza unica. In urma comunicarii rezultatelor analizelor de laborator privind starea de purtator clinic sanatos si avand in vedere contextul epidemiologic la data respectiva (tulpina virulenta), elevul a fost retestat cu exudat nazo-faringian si i s-a administrat tratamentul necesar starii de purtator, tratament instituit de specialistii Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals". Dupa tratament se va repeta exudatul nazo-faringian", se arata in comunicat, scrie Agerpres.

In afara testelor efectuate de DSPMB, au solicitat testarea si alte persoane, doi elevi ai aceleiasi unitati de invatamant fiind depistati pozitiv - "clinic sanatos".

Ministerul Sanatatii mentioneaza ca profilaxia cu antibiotic administrata la contactii directi elimina eventuala stare de portaj.

"Portajul meningococului este o stare normala pentru 10-20% din populatie, nu este responsabil de producerea bolii, care apare cu o incidenta in jur de 1 la 100.000 de persoane", afirma Ministerul Sanatatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Meningita Meningita gheorghe lazar

Articole recomandate

Citeste si despre