Meningita la copii. Ce germeni duc la imbolnavire si cine este cel mai vulnerabil

/ / Modificat: 2021-08-27
Meningita la copii. Ce germeni duc la imbolnavire si cine este cel mai vulnerabil

Meningita este una dintre bolile cu potential de a dezvolta complicatii, atat la copiii mici cat si la copiii mai mari. De aceea este important ca fiecare parinte sa depisteze la timp semnele meningitei si sa mearga cu cel mic la medic pentru a primi tratamentul potrivit.

Creierul este organul principal al sistemului nervos central. El este captusit cu o membrane (meninge) si un strat de lichid cefalorahidian. Acesta din urma il protejeaza de leziuni externe precum traumatismele sau infectiile. Atunci cand meningele se inflameaza, apare boala numita meningita.

Din ce cauze apare meningita

Inflamatia meningelor are cauze multiple, dar una dintre cele mai comune o reprezinta infectia. Germenii patrund in organism prin caile respiratorii superioare, iar acestia incearca sa invinga sistemul natural de aparare al organismului. Unii germeni avanseaza si ajung in fluxul sanguin si ulterior patrund in barierele care protejeaza sistemul nervos central. Odata ajunsi acolo, se instaleaza in lichidul cefalorahidian si incep sa se multiplice, ducand la aparitia meningitei.

Ce germeni provoaca meningita

De cele mai multe ori, meningita are cauze virale. In functie de virus si de momentul anului in care ne aflam, poate fi vorba despre cazuri izolate sau pot aparea adevarate focare de infectie. Cele mai frecvente virusuri care duc la aparitia meningitei sunt cele care provoaca diaree (Enterovirus), dar si alte virusuri precum herpesul, rujeola, oreionul sau virusul gripal, potrivit Asociatiei de Pediatrie.

Meningita poate aparea si in urma infectiilor cu bacterii, acestea fiind de obicei mai severe si mai rapide in evolutie decat virusurile. Bacteriile care duc la aparitia meningitei pot fi diferite in functie de varsta, insa cele mai comune sunt:

• la nou-nascuti: Streptococcus Agalactiae, Escherechia Coli (E-Coli) si Listeria.

• la sugari: Pneumococcus, Neisseria Meningitidis si Haemophilus Influenzae tip b.

• la adolescenti si tineri: bacteria meningococica si cea pneumococica.

• la adulti: H. Influenzae tip b, bacteria meningococica si cea pneumococica.

Cine este cel mai expus riscului de imbolnavire

Riscul de a ne imbolnavi de meningita este influentat de gradul de maturitate al sistemului imunitar. Copiii mici nu au suficient de bine dezvoltat sistemul imunitar pentru a lupta cu germenii care provoaca meningita, de aceea 80% din cazuri apar la copiii cu varste sub 10 ani, potrivit unui studiu publicat in Pediatric Infectology.

Bolnavii cronici si cei care urmeaza tratamente care le slabesc sistemul imunitar sunt, de asemenea, mai expusi.

Cum se raspandeste meningita

Germenii care cauzeaza meningita se transmit de la o persoana purtatoare la una sanatoasa. Fie ca persoana bolnava are sau nu simptome, ea poate raspandi virusul prin secretii nazale sau stropi de saliva.

Germenul patrunde prin caile respiratorii si va coloniza membranele aparatului respirator. In functie de sistemul imunitar al persoanei (copil, in acest caz), germenul se va localiza sub forma unei afectiuni a cailor respiratorii sau va migra in sange, provocand o infectie, care mai apoi poate sa duca la meningita.

Este important de mentionat ca adolescentii si oamenii maturi pot fi purtatori ai acestor virusuri fara sa stie si le pot transmite foarte usor copiilor, acestia fiind mai vulnerabili.

Semne ale meningitei la copii

Simptomele meningitei depind de cat de avansata este boala, dar si de varsta pacientului.

La nou-nascuti, semnele ce pot indica meningita includ: febra insotita sau nu de frisoane, refuzul de a manca, schimbari de dispozitie (iritabilitate sau somnolenta), varsaturi, agitatie, convulsii in unele cazuri. La bebelusi poate aparea si inflamatia fontanelei.

In cazul copiilor mai mari de un an, simptomele ar fi aceleasi descrise mai sus, la care se adauga: cefalee, dureri in gat, dureri oculare sau fotofobie, paralizie musculara sau vedere dubla (in cazurile grave).

Diagnostic, tratament, consecinte pe termen lung

Daca suspectati ca cel mic poate avea meningita, mergeti imediat cu el la medic. Diagnosticul se pune dupa ce este facuta o punctie si se analizeaza lichidul cefalorahidian. Tratamentul va fi unul cu antibiotic, prescris de medic si ales in functie de mai multi factori. Diagnosticata la timp, meningita are o rata de vindecare foarte mare.

In unele cazuri, la pacientii cu meningita bacteriana au aparut urmatoarele efecte secundare: tulburari vizuale, surditate temporara, convulsii, tulburari de comportament, probleme de concentrare. In cazul meningitei virale, sechelele sunt foarte rare.

Foto: freepik.com/peoplecreations

Taguri Meningita Meningita copii Meningita virala copii Meningita bacteriana copii

Articole recomandate

Citeste si despre