Bebelusii sub 6 luni nu trebuie vaccinati antigripal

/ / Modificat: 2005-10-11
Bebelusii sub 6 luni nu trebuie vaccinati antigripal

Persoanele alergice la proteinele din oua pot muri daca fac vaccinul


Persoanele alergice la proteinele din oua pot muri daca fac vaccinul

Vaccinul antigripal este contraindicat pentru unele categorii de persoane. Una dintre aceste categorii include persoanele alergice la proteinele din oua, pentru ca acestea sunt continute in vaccin.

Nici femeile insarcinate in primul trimestru de sarcina nu trebuie sa-si faca vaccinul, deoarece poate aparea asa-numita gripa postvaccin, care afecteaza fatul. Vaccinarea nu este recomandata proaspetelor mamici, in primele trei luni dupa nastere, pentru ca virusul trece in lapte si poate afecta nou-nascutul.

De asemenea, la bebelusii sub 6 luni este contraindicat vaccinul, din cauza ca nu au sistemul imunitar suficient dezvoltat si pot face boli grave, cum ar fi bronsiolita, laringotraheita (prin astuparea cailor respiratorii superioare) si encefalita.

Administrarea vaccinului la alergicii la oua poate duce la o reactie alergica majora - pacientii se umfla, nu mai pot respira si apare riscul de deces.

Pentru unii, vaccinul provoaca gripa

Contraindicatie la vaccinul gripal au si pacientii cu imunitatea scazuta, cei care au avut encefalita si bolnavii carora medicul de familie, in urma unui consult, le spune acest lucru. Daca pacientii cu probleme de imunitate se vaccineaza, pot face gripa, deoarece organismul lor nu este capabil sa produca anticorpi. Mai au contraindicatii si persoanele care au avut encefalita (din cauza riscului de deces).

Efectele antigripale ale vaccinului se fac simtite dupa minimum doua saptamani si dureaza toata perioada sezonului rece.

Reactiile adverse apar rar

"Exista posibilitatea ca, dupa administrarea vaccinului, sa apara unele reactii adverse, febra 37,5-38 grade C, stare generala proasta, secretii nazale abundente si tuse iritativa, dar, in general, sunt de intensitate mica si de scurta durata. Reactiile adverse sunt intalnite la 20-30% din cei vaccinati", spune dr. Adrian Streinu-Cercel, medic primar boli infectioase si directorul Institutului de boli infectioase "Prof. Dr. Matei Bals", din Capitala.

Vaccinul antigripal contine virusuri vii care nu pot da boala, dar determina producerea de catre organism a anticorpilor (numiti stiintific imunoglobuline). Anticorpii sunt proteine din sange care apara organismul de substantele straine.

"E posibil ca, dupa administrarea vaccinului, sa apara unele reactii adverse, dar sunt de intensitate mica si de scurta durata."

Adrian Streinu-Cercel,

director Institutul de boli infectioase "Matei Bals"

Sursa: Evenimentul Zilei


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre