10 reguli pentru a preveni nasul infundat la copii. Sfaturi de la un medic renumit

/ / Modificat: 2023-09-19
10 reguli pentru a preveni nasul infundat la copii. Sfaturi de la un medic renumit

Inceperea unui nou an scolar si venirea toamnei inseamna, printre altele, inmultirea numarului de viroze respiratorii la copii. Atunci cand merg in colectivitate, cei mici se pot imbolnavi foarte usor si pot transmite la fel de usor virusurile catre alti copii. Majoritatea virozelor respiratorii debuteaza in acelasi fel: durere in gat, nas infundat, secretii nazale, tuse si stranut. Pentru a preveni problemele cailor respiratorii superioare ale copiilor, parintii trebuie sa tina cont de anumite reguli.

Medicul Mihail Pautov, prezentatorul emisiunii MediCOOL de la Antena 1, vine cu o serie de sfaturi pentru a preveni nasul infundat la copii. Iata ce trebuie sa faca parintii, potrivit unui mesaj postat de celebrul medic:

1. Suflat corect. Invata sa sufli nasul usor, pe o singura nara, pe rand. Prea multa presiune poate duce la raspandirea infectiei la urechi.

2. Evita sa-ti bagi degetul in nas. Acest obicei poate raspnadi bacterii si introduce virusuri si poate provoca infectii suplimentare. Mai mult, poate irita si zgaria interiorul narilor, ceea ce te predispune la alte infectii.

3. Umiditatea este prietena ta: utilizeaza un umidificator, in casa sau in clasa. Acest lucru poate ajuta la desfundarea nasului.

4. Baie cu aburi: un dus cald poate ajuta la deschiderea cailor nazale si la eliminarea secretiilor. Asigurati-va ca temperatura este potrivita pentru copil sau pentru tine.

5. Salina pentru nas: picaturile sau spray-urile nazale cu solutie salina pot ajuta la curatarea narilor si la diminuarea congestiei. Atentie: folosirea indelungata poate usca mucoasa nazala.

6. Evitati expunerea la iritanti: fumul de tigara, parfumurile puternice sau poluarea pot agrava simptomele de nas infundat.

7. Hidratare: incurajati copilul sa bea multa apa: lichidele pot ajuta la subtierea mucusului, facilitand eliminarea acestuia.

8. Dormitul cu capul ridicat: daca copilul poate dormi intr-o pozitie usor inclinata, acest lucru poate ajuta la deschiderea cailor nazale.

9. Evitati automedicatia: multe medicamente fara prescriptie medicala nu sunt recomandate pentru copii.

10. Cand sa consultati un medic: daca congestia nazala persista mai mult de 10 zile, este insotita de febra, respiratie suieratoare sau orice alte simptome severe, este timpul sa va adresati unui medic.”, transmite doctorul Mihail Pautov, intr-o postare pe retelele lui de socializare.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nas infundat copii Sfaturi medici

Articole recomandate

Citeste si despre