Cum ii invatam pe copiii mici sa sufle nasul? Trucul unui medic pediatru, care functioneaza de fiecare data

/ / Modificat: 2023-04-02
Cum ii invatam pe copiii mici sa sufle nasul? Trucul unui medic pediatru, care functioneaza de fiecare data

Curatarea mucoasei nazale este esentiala in cazul copiilor inca de cand sunt nou-nascuti. Pe masura ce cresc, iau contact din ce in ce mai mult cu mediul inconjurator si incep sa dezvolte tot felul de viroze respiratorii, de aceea este important sa ii invatam sa isi curete nasul eficient. Un nas blocat de mucozitati duce la alte probleme atunci cand copilul este racit, iar viroza respiratorie poate sa treaca mai greu.

Cand inveti copilul sa-si sufle nasul

Daca atunci cand sunt mici le curatam noi nasul cu pompite special sau cu batista bebelusului conectata la aspirator, dupa varsta de un an si jumatate putem incepe sa ii invatam sa faca singuri acest gest. Cum? Printr-un joc, care este foarte eficient, dupa cum explica medicul Ioana Voda.

Invitata in emisiunea MediCool de la Antena 1, doctorita a explicat cum putem exersa cu cei mici suflatul nasului si cum ii putem invata sa sufle cu putere pe nas, in loc sa traga aerul.

„Copiii mici nu stiu sa isi sufle nasul. Pentru ca nasul este cel mai murdar loc din organism, deoarece acolo inspiram ce vorbesc altii, atmosfera si pe acolo ne facem imunitatea. In momentul in care deja e mare, 1 an jumatate, 2 ani, deja poate sa sufle lumanarile de tort si poate sa joace seara un joc, sufland in lumanare. Pentru ca, de fapt, ce trebuie sa invete? Trag aer, tin aerul, blochez si suflu nara cu nara. In general cand rugam copilul mic sa sufle, el trage. Si nu intelege reflexul de a sufla nasul. Si la inceput lasam lumanarea si facem de aproape, apoi indepartam. Si copilul intelege reflexul de a sufla nasul”, a explicat medicul, in emisiune.

Dupa ce exerseaza de mai multe ori, copilul poate sufla cu putere astfel incat sa scoata mucozitatile din nas. Mai intai ii vom acoperi o nara, pentru a o sufla pe cealalta, dupa care schimbam.

Suflatul narilor pe rand este mai eficient pentru ca toata presiunea aerului este pusa intr-o singura parte, eliminand mai bine mucozitatile. Nasul unui copil bolnav ar trebui suflat de cate ori este nevoie, dar mai ales inainte de culcare.

Congestia nazala poate provoca probleme precum tuse atunci cand copilul sta la orizontala, iar de aici pot aparea si alte complicatii.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nas infundat Nas infundat copii

Articole recomandate

Citeste si despre