Manevra simpla, dar foarte eficienta care scapa copiii de nasul infundat

/ / Modificat: 2023-12-04
Manevra simpla, dar foarte eficienta care scapa copiii de nasul infundat

Virozele respiratorii sunt nelipsite in sezonul rece, mai ales in randul copiilor. Majoritatea bolilor debuteaza cu aceleasi simptome, iar nasul infundat si secretiile nazale abundente sunt doua dintre ele. Aceste probleme ii impiedica pe copii sa respire cum trebuie, sa se odihneasca bine, iar daca nu sunt eliminate eficient, pot duce la probleme mai serioase ale sinusurilor si ale urechilor.

O modalitate eficienta si simpla, indiferent de varsta, de a desfunda nasul copilului este lavajul nazal. Medicul pediatru Mihai Craiu a distribuit un filmulet in care este exemplificata aceasta manevra, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, pe care o administreaza.

Lavajul presupune introducerea de ser fiziologic, cu ajutorul unei seringi fara ac, in fiecare nara a copilului. Atunci cand este injectat cu presiune intr-o nara, serul impinge mucozitatile blocate in caile respiratorii, iar acestea ies pe nara cealalta.

Procesul se repeta si pentru a doua nara, iar astfel caile respiratorii superioare ale copilului sunt decongestionate. Manevra poate fi facuta indiferent de varsta copilului, de la bebelusi pana la prescolari sau scolari. In cazul copiilor mici, parintele trebuie sa imobilizeze capul micutului cu mana sa, tinand de maxilar, astfel incat copilul sa nu faca miscari bruste.

De ce nu este bine sa ii punem pe copii sa sufle nasul cu putere

Atunci cand copiii au secretii nazale abundente, multi parinti ii incurajeaza sa sufle cu putere, pentru a le elimina. Medicii pediatri spun ca nu este recomandat sa facem acest lucru, deoarece se creeaza presiune in caile respiratorii, iar infectia poate ajunge foarte usor la urechi, aparand riscul ca micutul sa faca si otita. Pentru a decongestiona nasul, se aplica mai intai un spray cu ser sau cu apa de mare, care sa inmoaie secretiile, dupa care acestea se scot cu aspiratorul si cu batista bebelusului.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nas infundat Nas infundat copii

Articole recomandate

Citeste si despre