Intri incaltat in casa? Medicii te sfatuiesc sa renunti la acest obicei

/ / Modificat: 2024-02-02
Intri incaltat in casa? Medicii te sfatuiesc sa renunti la acest obicei

Uneori se intampla sa intram incaltati in casa atunci cand venim de la serviciu sau de la plimbare. De multe ori nu ne descaltam pentru ca in scurt timp va trebui sa iesim iar. Alteori ne grabim spre toaleta sau spre bucatarie, poate avem sacose grele de care vrem sa ne debarasam. Momentele si motivele pentru care intram incaltati in casa sunt numeroase, dar recomandarea medicilor este una singura: trebuie sa uitam de acest obicei!

Ce aducem in casa odata cu pantofii de exterior?

Un medic specialist in medicina interna si gastroenterologie a explicat, pe Instagram, de ce ar trebui sa renuntam la obiceiul de a intra incaltati in casa. Doctor Sethi a postat pe contul sau un clip in care a aratat ca putem aduce in casa, pe talpile incaltarilor, nu doar praf si mizerie, ci si materii fecale, pesticide si alte microorganisme periculoase pentru sanatate.

"Sunt medic si nu intru niciodata in casa incaltat. Sunt un mare sustinator al politicii «fara incaltaminte de exterior in interior». Pe talpa pantofilor putem transporta numeroase toxine, inclusiv pesticide si chimicale, sau metale grele precum plumbul. Un studiu a aratat ca 96% din suprafata pantofilor gazduieste colioforme si ca pe talpile a 27% dintre pantofii testati se regaseste E. Coli, bacterie responsabila pentru infectii severe ale sistemului digestiv si urinar. Pantofii trebuie lasati la usa in special in locuintele in care sunt copii mici, care petrec mult timp pe podea. Cei care merg de-a busilea sunt, de altfel, cei mai expusi, pentru ca in aceasta perioada au obiceiul sa bage des mainile in gura, la fel ca mai toate obiectele care le cad in mana, iar obiceiul spalatului pe maini cât mai des inca nu poate fi dezvoltat", atrage atentia medicul.

Daca este posibil, spune doctorul, descaltati-va inainte de a intra in casa si lasati incaltamintea afara. 

Ca alternativa, daca nu locuiti la casa, astfel incat sa puteti lasa incaltamintea in exterior fara teama ca aceasta ar putea fi furata, cumparati botosi de plastic de unica folosinta pe care sa ii puneti peste pantofi atunci cand veniti de afara, astfel incat acestia sa fie acoperiti pana la urmatoarea purtare.

Pastrati langa usa de acces in locuinta papucii de casa, dar nu in acelasi loc in care puneti de obicei incaltamintea de exterior, pentru a evita contaminarea.

Pregatiti aproape de intrarea in casa un set de papuci pentru oaspeti; o regula de politete spune ca nu poti cere cuiva sa se descalte la usa cand vine in vizita, decat daca ii oferi incaltari de schimb; papucii pentru musafiri functioneaza ca o invitatie pentru ca oaspetii sa se descalte, nu ca o cerinta.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi medici Obiceiuri Obiceiuri care distrug sanatatea

Articole recomandate

Citeste si despre