Vesti bune pentru femeile care au nascut. Cum ar putea beneficia de consiliere psihologica gratuita

/ / Modificat: 2022-12-22
Vesti bune pentru femeile care au nascut. Cum ar putea beneficia de consiliere psihologica gratuita

Multe femei se confrunta cu stari depresive dupa nastere, cu anxietate, iar aceste lucruri le ingreuneaza viata de mame. Parlamentarii romani vor sa vina in sprijinul femeilor care au nascut si sa modifice legea 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii. Femeile ar putea beneficia de anumite servicii medicale gratuite, atat prenatale, cat si postnatale, dar si de consiliere psihologica gratuita, dupa nastere.

Proiectul a trecut deja de Camera Deputatilor si are unele modificari fata de varianta initiala. In forma precedenta, proiectul prevedea ca mamele sa aiba acces la servicii de consiliere psihlogica gratuita doar in primele 126 de zile dupa nastere (aproximatix 4 luni), in limita a 6 sedinte. Parlamentarii au renuntat la aceasta conditie, iar in urma adoptarii legii modificate, vor avea acces gratuit la sedinte de consiliere psihlogica si mamele ai caror copii au mai mult de 4 luni.

Mai este un singur pas pana cand legea va putea fi aplicata: ea trebuie sa fi promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial. Pana in prezent, proaspetele mamici puteau beneficia de consiliere psihologica doar in maternitate, pe perioada spitalizarii. Cele cateva zile pe care le aveau la dispozitie erau insa insuficiente, pentru ca adevaratele provocari vin abia dupa ce femeile ajung acasa cu nou-nascutii. Modificarea legii a fost initiata de parlamentarii USR si sustinuta si de ceilalti parlamentari de la alte formatiuni politice.

„In lipsa unui program de sustinere si consiliere a femeilor care nasc, foarte multe mame sufera, in tacere, de depresie post-partum si nu isi permit terapie. Sanatatea mentala materna este la fel de importanta ca sanatatea fizica, iar suferinta mamelor poate fi invinsa daca nu mai ignoram aceasta situatie. Nu putem uita de mamele care trec printr-o situatie dificila cu gandul ca se descurca ele cumva.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 13% dintre femeile care nasc sufera de depresie post-partum. Si, important, vor putea beneficia de ajutor si miile de fetite devenite mame cu mult prea devreme, uneori chiar si la 12 ani”, a declarat deputatul USR Filip Havarneanu.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Femei dupa nasterea copilului Depresia postpartum

Articole recomandate

Citeste si despre