Cinci intrebari tendentioase pe care ar trebui sa incetam sa le mai punem femeilor si mamelor

/ / Modificat: 2022-05-10
Cinci intrebari tendentioase pe care ar trebui sa incetam sa le mai punem femeilor si mamelor

Vi s-a intamplat vreodata sa fiti angajati intr-o discutie si cineva sa arunce brusc o intrebare nelalocul ei? In momentul acela simti cum tensiunea creste in organism si incerci sa iti pastrezi calmul si sa raspunzi cat mai diplomat posibil, desi pe dinauntru fierbi. Este foarte usor sa faci o gafa si sa pui o intrebare deplasata cuiva, cu atat mai mult daca il cunosti de putin timp si nu iti permiti sa ai discutii intime cu acea persoana. De aceea, regula de aur este discretia, de fiecare data cand purtam o discutie cu cineva nu tocmai apropiat.

Se spune adesea ca o femeie nu ar trebui sa fie intrebata niciodata despre varsta sau greutatea ei, insa, daca ne gandim in profunzime, acestea pot fi intrebari chiar inofensive pe care le primeste o femeie de-a lungul vietii. Subiectele incomode sunt, de fapt, altele, si ating sfere mult mai personale ale vietii fiecareia. De la rudele curioase sa afle ”cand te mariti?”, pana la cunostintele binevoitoare care te intreaba ”de ce nu faceti un copil?”, iata cateva intrebari pe care nu ar trebui sa le mai punem femeilor si de ce!

1. ”Cand va casatoriti? / De ce nu va casatoriti?”

In fiecare cuplu care are o relatie serioasa apare, inevitabil, la un moment dat, aceasta intrebare. Daca pentru unii casatoria este pasul firesc atunci cand considera ca au gasit omul potrivit, altii nu au nevoie de acte pentru a-si declara intentiile. Pur si simplu lucrurile functioneaza intre ei si asa. Sau, dimpotriva, vor sa se casatoreasca, insa sunt anumite aspecte care ii impiedica in prezent, cum ar fi cel financiar. Nimeni nu ar trebui sa fie pus in situatia de a da explicatii cu privire la starea civila.

2. ”Cand faceti un copil?”

Daca ai trecut de pragul casatoriei, mai urmeaza un hop: copilul. Pentru ca, nu-i asa, in acceptiunea populara, lucrurile se fac neaparat in aceasta ordine, cat mai repede. La fel stau lucrurile si in cazul femeilor care au depasit o anumita varsta, iar binevoitorii considera ca este momentul potrivit ca ele sa procreeze.

Exista multe motive pentru care este deplasat sa pui o asemenea intrebare. In primul rand, nu toate femeile isi doresc sa devina mame si nu ar trebui sa fie puse sa justifice aceasta alegere atat de persoanala. Apoi, multe femei se confrunta cu probleme de infertilitate; poate ca isi doresc copii, incearca sa aiba de ceva timp si fiecare luna cand nu se intampla este o dezamagire pentru ele. Multe dintre femeile care duc aceasta lupta nu se simt confortabil sa vorbeasca despre problemele lor intime, asa ca ar trebui sa fie scutite din start de aceasta situatie.

3. ”Cand faceti urmatorul copil?”

Daca deja ai un copil, inevitabil trebuie sa vina si al doilea, in acceptiunea populara. Nimeni nu stie cat de greu ii e unei mame care, dupa sute de nopti nedormite, ultimul lucru pe care il vrea este, poate, sa o ia de la capat. In plus, nu toate familiile isi doresc multi copii, iar pentru unii formula ideala este cu unul singur.

4. ”Ai incercat asta? Eu asa am facut la copilul meu si a functionat!”

Unul dintre lucrurile de care mamele sunt satule sunt sfaturile. Mai ales cele nesolicitate.

Spre exemplu, o mama al carei copil este in plina eruptie dentara si nu doarme noptile cu siguranta a incercat toate metodele cunoscute de a-si ajuta bebelusul sa treaca mai usor peste. Daca mamica in cauza cere ea sfaturi, atunci opiniile sunt bine-venite, insa daca nu solicita opinii, este bine sa ne abtinem de la a le oferi.

5. ”De ce nu il rogi pe sot sa te ajute? Pe mine ma ajuta enorm!”

In fiecare familie, treburile sunt clar impartite. Sigur ca este ideal ca sotii sa fie parteneri in tot, insa nu in toate cuplurile barbatul este dispus/disponibil pentru a ajuta. Ultimul lucru de care are nevoie o femeie care le face pe toate singura este sa auda cum alti barbati se implica si fac.

Sigur ca s-a gandit si ea sa ii ceara ajutorul partenerului ei, insa daca acesta nu este pe atat de implicat cat ar trebui, ultimul lucru de care are nevoie acea femeie este sa auda cat de grijulii si atenti sunt alti barbati.

Acestea sunt doar cateva exemple, iar lista poate continua. Orice intrebare care incalca limita discretiei, care face referire la alegeri si aspecte intime, personale, ce tin de ”bucataria” fiecarui cuplu, ar trebui evitate.

De asemenea, sunt de evitat intrebarile tendentioase, menite sa faca comparatie intre relatii, intre parteneri sau intre copii. Fiecare femeie traieste propria realitate si are nevoie de empatie si respect, nu sa i se aminteasca din cand in cand ca lucrurile pot fi mai bune.

Fiti blanzi, cu bun-simt si empatie si tratati-i mereu pe ceilalti asa cum v-ar placea sa fiti tratati!

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Femei dupa nasterea copilului

Articole recomandate

Citeste si despre