Depresia postpartum nu ocoleste nici vedetele. Reese Witherspoon: "Ma simteam mai rau ca niciodata"

/ / Modificat: 2021-09-28
Depresia postpartum nu ocoleste nici vedetele. Reese Witherspoon:

Depresia postpartum este un subiect despre care nu s-a prea vorbit pana in urma cu cativa ani. Dificultatile prin care treceau tinerele mame au fost banalizate, desi depresia postpartum nu este deloc un subiect de neglijat. Acum, insa, din ce in ce mai multe vedete si persoane publice au impartasit experientele lor legate de momentul in care au devenit mame, iar in povestile lor se regasesc multe femei obisnuite, fie ca este vorba despre depresia postnatala, dificultati in procesul de alaptare sau tot felul de alte provocari cu care te  confrunti cand aduci pe lume un bebelus.

Actrita Reese Witherspoon este una dintre celebritatile care au vorbit despre experientele prin care a trecut cand a devenit mama, chiar daca asta s-a intamplat acum mai bine de 20 de ani. Pe atunci lumea nu prea vorbea despre starile psihologice prin care treceau femeile in primele luni dupa nastere. Recent, Reese a fost invitata intr-un podcast unde a stat de vorba cu o alta actrita, Kristen Bell, despre experienta ei de a deveni mama atunci cand era foarte tanara, mai exact la 23 de ani.

"Nu am avut parte de prea mult sprijin cu primul meu copil si am invatat foarte devreme ca nu va functiona asa. Am incercat tot ce-am stiut in primele cinci luni cu Ava, nu dormeam si ajunsesem intr-o stare deliranta. Nu as fi putut sa lucrez nici daca ar fi trebuit. Am avut noroc ca economisisem niste bani si nu a fost nevoie sa lucrez, dar nu este o misiune pentru o singura persoana. As zice chiar ca si pentru doua persoane este greu”

Nu este prima data cand actrita vorbeste despre starea ei mentala de dupa nasterea copiilor. In trecut, a mai dat interviuri in care a povestit deschis experienta ei:

"Cu unul dintre copiii mei am avut o depresie usoara, cu altul a fost mai grav si a trebuit sa iau medicamente destul de puternice pentru ca nu mai gandeam limpede".

Un alt subiect la care a facut referire Reese a fost momentul intarcarii, care este dificil atat pentru bebelusi, cat si pentru mame. Actrita a impartasit experienta ei si a povestit ca nimeni nu a avertizat-o cu privire la roller coaster-ul emotional prin care treci atunci cand bebelusul incepe sa manance alimente solide si renunta incet-incet sa mai suga. Reese a recunoscut ca s-a simtit foarte deprimata atunci si ca i-a fost foarte teama.

Cum le ajutam pe proaspetele mamici

Experienta actritei le suna cunoscut multor mame. Depresia postpartum este o realitate care le afecteaza pe multe femei in perioada de dupa nastere. Cum le putem ajuta sa treaca mai usor peste aceasta etapa dificila? Daca aveti prietene, rude sau cunostinte care sunt proaspete mamici, ar trebui sa stiti ca ele au nevoie de sprijin si ca nu ar trebui sa petreaca foarte mult timp singure cu bebelusul.

Primele luni cu un nou-nascut sunt cele mai grele pentru mamici, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Avalansa de schimbari care vin in viata lor, combinate cu lipsa de somn, pot fi factorii declansatori ai unei depresii postnatale.

Contextul pandemiei este cu atat mai dificil pentru tinerele familii. Chiar daca partenerul este implicat in cresterea bebelusului si o ajuta pe proaspata mamica cu treburile casnice si cu ingrijirea bebelusului, acest lucru poate sa nu fie suficient. Chiar daca au un copil care este dependent de ele, proaspetele mame au nevoie si de timp pentru ele, sa iasa, sa se relaxeze, sa faca lucruri pe care le faceau inainte, asa ca daca reusesti sa le oferi asta, le ajuti nesperat de mult.

FOTO: Facebook

Taguri Depresia postpartum

Articole recomandate

Citeste si despre