Tara europeana in care exista un registru al femeilor insarcinate, pentru ca acestea sa nu poata face avort

/ / Modificat: 2022-06-10
Tara europeana in care exista un registru al femeilor insarcinate, pentru ca acestea sa nu poata face avort

Polonia ramane una dintre tarile care au cele mai drastice politici anti-avort. Dupa ce ani de zile intreruperea de sarcina a fost posibila in aceasta tara doar in cazul in care bebelusii aveau boli congenitale, femeilor care vor sa renunte la sarcina le este din ce in ce mai greu sa faca acest lucru, pentru ca a aparut un registru in care sunt trecute numele lor.

Femeile din Polonia care vor sa faca avort isi comanda medicamente abortive sau calatoresc in alte tari apropiate pentru a face acest lucru. Administrarea de pastile pentru intreruperea sarcinii este legala, insa ajutarea altcuiva sa renunte la sarcina nu este. Guvernul polonez se confrunta acum cu acuzatii cum ca ar fi creat un registru al femeilor gravide, cu ajutorul retelei digitale de date medicale despre pacienti. Aparatorii drepturilor femeilor si politicienii din opozitie acuza statul ca practica o activitate de supraveghere fara precedent, in contextul in care la guvernare se afla un partid conservator care a inasprit deja legislatia privind avortul, care oricum era una foarte restrictiva.

Multi se tem ca datele medicale centralizate ar putea fi utilizate de politie si procuratura impotriva femeilor ale caror sarcini se incheie, chiar daca este vorba despre un avort spontan. Exista si ipoteza ca femeile ar putea fi supravegheate in situatia in care comanda pastile pentru avort sau calatoresc intr-un alt stat pentru a face o intrerupere de sarcina.

Problema legislatiei anti-avort din Polonia a revenit in atentia publica dupa ce ministrul Sanatatii din aceasta tara a semnat vinerea trecuta o ordonanta care extinde cantitatea de date ce trebuie centralizate cu privire la pacienti, inclusiv informatii despre grupa sanguina, alergii si sarcini. Purtatorul de cuvant al ministerului a incercat sa ii linisteasca pe oameni, argumentand ca datele vor putea fi accesate doar de catre profesionistii din domeniul medical si ca modificarile au legatura cu directivele Uniunii Europene.

Potrivit explicatiilor oferite de autoritati, masura ar fi menita sa imbunatateasca tratamentul medical al pacientilor, inclusiv in cazul in care acestia au nevoie de tratamente in alte tari ale Uniunii Europene. In ceea ce le priveste pe femeile insarcinate, datele ii vor putea ajuta pe medici sa stie ca aceste femei nu trebuie sa faca radiografii sau sa li se administreze anumite medicamente.

Marta Lempart, lidera unui grup pentru drepturile femeilor, a declarat ca politia poloneza interogheaza deja femeile care pierd sarcini, pentru a afla cum au ajuns sa sufere un avort. „A fi insarcinata inseamna ca politia poate veni la tine oricand si procurorii pot veni la tine pentru a-ti pune intrebari despre sarcina”, a spus ea.

FOTO: Pixabay

Articole recomandate

Citeste si despre