Sfantul Nectarie, vindecatorul de cancer, praznuit pe 9 noiembrie. Ce e bine sa faci in aceasta zi sfanta

/ / Modificat: 2023-11-09
Sfantul Nectarie, vindecatorul de cancer, praznuit pe 9 noiembrie. Ce e bine sa faci in aceasta zi sfanta

In fiecare an, pe 9 noiembrie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Nectarie Taumaturgul, cunoscut drept cel care vindeca bolile grave. Aceasta sarbatoare este marcata cu cruce neagra in calendarul ortodox.

Cine a fost Sfantul Nectarie Tamaturgul si de ce era considerat vindecatorul de cancer

Potrivit crestinortodox.ro, Sfantul Nectarie Taumaturgul s-a nascut pe 1 octombrie 1846, in Silivria, un orasel situat in provincia Tracia din nordul Greciei si si-a dedicat viata slujirii lui Dumnezeu si alinarii suferintelor oamenilor. Cea mai remarcabila caracteristica a Sfantului Nectarie a fost capacitatea sa de a vindeca bolile, iar in mod miraculos, multi credinciosi i-au atribuit vindecarea de cancer. Cu credinta puternica in Dumnezeu, Sfantul Nectarie a devenit un simbol al sperantei si al vindecarii pentru cei afectati de aceasta boala grava.

La botez Sfantul Nectarie a primit numele de Anastasie. La varsta de 14 ani se indreapta catre Constantinopol, dornic sa-si continue studiile. In anul 1866, ajunge in insula Chios, unde lucreaza ca pedagog si dascal. La 27 de ani, devine monah la Manastirea Nea Moni, primind numele de Lazar. Dupa un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie.

Trece la cele vesnice pe 8 noiembrie 1920, dupa ce a indurat timp de un an si jumatate chinurile cancerului. Desi moare din cauza cancerului, el este grabnic vindecator de cancer si de alte boli grave. Sunt nenumarate marturii ale celor ce au fost vindecati de diferite boli prin ajutorul primit de la Sfantul Nectarie. Aceste minuni sunt consemnate in mai multe volume despre viata Sfantului Nectarie.

Printr-o intamplare minunata, trupul sau este descoperit neputrezit si izvorand mir. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaste au fost scoase din mormant si asezate in biserica manastirii din Eghina, pentru cinstire si binecuvantare. Canonizarea sa a avut loc in 1961, cu zi de praznuire pe 9 noiembrie.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Nectarie. Unde sunt moastele Sfantului Nectarie

In aceasta zi de sarbatoare, credinciosii se aduna in lacasele de cult pentru a participa la slujbele dedicate Sfantului Nectarie. Unii aleg sa faca pelerinaje la manastiri sau la locurile unde sunt pastrate moastele sfantului, cerandu-i ajutorul si binecuvantarea in diferite imprejurari ale vietii lor.

Crestinii se pot inchina moastelor Sfantului Nectarie la:

  • Manastirea Radu Voda din Bucuresti (particele din moastele sale sunt prezente aici din anul 2002);
  • biserica "Sfantul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, din Iasi (in anul 2006, la hramul Cuvioasei Parascheva din Iasi, Inalt Preasfintitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, a daruit pe 15 octombrie, o particica din moastele sfantului acestei biserici)
  • paraclisul Manastirii "Maica Domnului - Bucuria neasteptata" din Manastirea rupestra Sinca Veche, judetul Brasov (moastele au fost daruite de Manastirea Grigoriu din Sfantul Munte Athos);
  • Manastirea Putna;
  • Schitul "Sfintii Ioan si Nectarie" din Bradetu, judetul Arges;
  • Manastirea Halmyris din comuna Murighiol, judetul Tulcea;
  • Catedrala arhiepiscopala din Galati;
  • capela "Sfantul Andrei" din cadrul Spitalului Judetean Galati;
  • biserica "Sfintii Voievozi" din satul Ghimicesti, comuna Fitionesti, judetul Vrancea;
  • biserica "Sfanta Treime" din localitatea Bucium, judetul Brasov;
  • biserica Spitalului TBC din Sibiu;
  • biserica "Sfantul Ierarh Nicolae" si "Izvorul Tamaduirii" a Spitalului Judetean "Sfantul Ioan cel Nou" din Suceava;
  • Biserica Memoriala "Mihai Viteazul" din Alba Iulia.

Este o traditie ca, in aceasta zi, credinciosii sa imparta mancare si ajutor celor sarmani sau sa doneze pentru cauze caritabile. Este vazut ca un gest de generozitate si compasiune, reflectand invataturile si faptele bune ale Sfantului Nectarie.

Se spune ca Sfantul Nectarie nu este doar un ajutor in cazul bolilor fizice, ci si in cele ale sufletului. Prin urmare, multi credinciosi se roaga sa primeasca indrumare si alinare in fata provocarilor vietii de zi cu zi.

Cea mai puternica rugaciune catre Sfantul Nectarie, tamaduitorul bolnavilor de cancer

Iata una dintre clee mai puternice rugaciuni adresate Sfantului Nectarie, potrivit doxologia.ro:

"O, preasfinte si intru tot laudate, mare facatorule de minuni Nectarie, primeste aceasta putina rugaciune de la noi, nevrednicii robii tai, caci catre tine, ca la un adevarat izvor de tamaduiri si grabnic folositor si ajutator preaminunat scapand si catre sfant chipul icoanei tale privind, cu lacrimi fierbinti ne rugam tie: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi saracia si ticalosia noastra. Vezi ranile sufletelor si ale trupurilor noastre. Ne rugam tie, Sfinte Ierarhe Nectarie, grabeste de ne ajuta cu neincetatele si sfintele tale rugaciuni si ne sprijineste pe noi, robii tai. Ia aminte la sus-pinele noastre si nu ne trece cu vederea pe noi, ticalosii si scarbitii, ca stim, sfinte al lui Dumnezeu, ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare cine a nazuit la ajutorul tau si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine, in dureri fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai usurat suferinta?

Minunile si ajutorul tau ne-au facut si pe noi, ticalosii si scarbitii, sa te chemam sa ne vii in ajutor. Stim, o, alesule ierarh, de multimea tamaduirilor pe care le-ai facut, nou doctor fara-de-arginti aratandu-te. Nu cunoastem nici sufe¬inta si nici durere pe care sa nu le poti alina.

Nu cunoastem nici o boala careia tu sa nu ii poti aduce tamaduire, dar mai mult decat atat, nu numai ca ai tamaduit boli despre care doctorii ziceau ca nu pot fi tamaduite, ci si pe multi bolnavi i-ai ajutat sa se intareasca in credinta si in rabdare, si sa ia plata de la Dumnezeu pentru osteneala lor.

Ingenunchind, ne rugam tie, Sfinte Ierarhe Nectarie, ca sa te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugaciunile tale cele jertfelnice, ci te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri. Catre Acela roaga-te, ca sa fim si noi ajutati si miluiti cu rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbaviti, ca sa binecuvantam pe Dumnezeu Cel in Treime laudat, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!”.

  • Surse: crestinortodox.ro, doxologia.ro
  • Foto: Wikipedia, Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarbatoare

Articole recomandate

Citeste si despre