Coronavirusul poate fi raspandit de oamenii care s-au vindecat? Concluzia oamenilor de stiinta

/ / Modificat: 2020-03-02
Coronavirusul poate fi raspandit de oamenii care s-au vindecat? Concluzia oamenilor de stiinta

Un studiu efectuat in China, tara in care a erupt coronavirusul in decembrie2019, a demonstrat ca acest virus poate ramane in corpul persoanei vindecate timp de cel putin doua saptamani dupa ce simptomele imbolnavirii au disparut, potrivit livescience.com.

In aceste conditii, cercetatorii isi pun problema daca pacientii mai pot raspandi periculosul virus.

Cand sunt pacientii considerati recuperati

Aceasta rezistenta a virusului nu este un lucru necunoscut pentru cercetaori si, din fericire, pacienti nu sunt foarte contagiosi in perioada post-simptom. De obicei, virusii care persista in organism sunt cei pentru care corpul uman dezvolta un raspuns imun puternic, a notat livescience.com.

Ca regula, pacientii testati au fost considerati recuperati dupa ce simptomele bolii au incetat si dupa ce au iesit negativ la testele efectuate in doua zile consecutiv. Dupa recuperare, pacientii au fost rugati sa stea in carantina acasa, timp de cinci zile. Acestia au fost si testati dupa ziua a cincea, pentru depistarea eventuatelor infectii din gat.

"Unii pacienti recuperati pot fi inca purtatori de virus"

Iar unele teste efectuate intre ziua 5 si ziua 13 au dat rezultat pozitiv. 

"Aceasta descoperire inseamna ca un anumit procent de pacienti considerati recuperati pot fi inca purtatori de virus," au informat cercetatorii, potrivit livescience.com. 

Oamenii de stiinta spun ca, pe viitor, cercetarile ar trebui sa se indrepte spre plamani. Si asta pentru ca virusul "se adaposteste" destul de bine in aceasta zona a corpului. 

Studiul a mai scos in evidenta si faptul ca este importanta monitorizarea pe termen lung a pacientilor recuperati si a contactelor acestora cu alte persoane.

Sursa: livescience.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Coronavirus

Articole recomandate

Citeste si despre