Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare. Se spune „La multi ani” pe 15 august?

/ / Modificat: 2023-08-14
Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare. Se spune „La multi ani” pe 15 august?

Pe data de 15 august a fiecarui an, crestinii ortodocsi sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului, sau Sfanta Maria Mare. Aceasta este una dintre cele mai importante sarbatori din calendarul ortodox, inchinata Maicii Domnului si este precedata de o perioada de post de doua saptamani, post cunoscut sub numele de Postul Adormirii Maicii Domnului.

Ce sarbatorim de Sfanta Maria Mare?

Adormirea Maicii Domnului este o sarbatoare ortodoxa si catolica celebrata pe 15 august, in care se comemoreaza trecerea Fecioarei Maria din aceasta lume.

Potrivit crestinortodox.ro, locul de origine al sarbatorii Sfintei Marii este Ierusalimul, orasul in care se pastreaza mormantul Maicii Domnului, in apropierea Gradinii Ghetsimani. Ori de cate ori vorbim de Sfanta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului trebuie sa vestim moartea ei. Fecioara Maria si-a dat sufletul in mainile Fiului ei. A murit cu moartea noastra, pentru ca a impartasit nasterea noastra. N-a fost zamislita in chip "imaculat", intr-un mod unic si diferit de al nostru; nu i s-a dat o natura speciala, incapabila de pacat. Din acest motiv nu a fost ferita de moarte.

Potrivit Traditiei, a fost ingropata intr-un mormant din Ghetsimani, iar dupa trei zile, mormantul ei a fost gasit gol. Fiind Maica Celui ce a biruit moartea, nu ramane in moarte, ci se ridica mai presus de ea prin puterea Fiului ei. Dupa cum mormantul Domnului a ramas gol, tot astfel ramane si mormantul Maicii Sale. Cele doua morminte ramase goale ne vestesc ca si mormintele noastre vor ramane goale, ca nu vor fi locuri de veci.

adormirea maicii domnului

Maica Domnului este singura persoana dintre sfintii Bisericii Ortodoxe care are o randuiala liturgica a punerii in mormant, asemanatoare cu cea a Mantuitorului. Credinciosii care participa la Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului canta imnuri precum Prohodul si Binecuvantarile Maicii Domnului, iar Epitaful Maicii Domnului este purtat in procesiune imprejurul locasului de cult, precum este purtat cel al Mantuitorului in Vinerea Mare. Aceasta randuiala nu are menirea de a pune un semn de egalitate intre ea si Hristos, ci de a arata inrudirea cu Fiul ei.

Sarbatoarea Sfanta Maria Mare din 15 august se numeste Adormirea Maicii Domnului, nu Inaltarea la cer cu trupul a Maicii Domnului, pentru ca Maica Domnului trece prin moarte si apoi se muta la cer.

Se ureaza la multi ani pe 15 august?

In Romania, peste 2 milioane de oameni poarta numele „Maria”, „Marian” sau alte derivate. Le uram sau nu „La multi ani” pe 15 august? Teoretic, nu. Practic, in aceasta zi comemoram moartea si ingroparea Maicii Domnului, dar sarbatorim si mutarea ei la cer. Conform traditiei, Adormirea Maicii Domnului este privita ca mutarea la viata, viata vesnica, din acest motiv sarbatoarea nu este una a tristetii, ci a bucuriei. Maica Domnului a mai trait 11 ani dupa Inaltarea la cer a Fiului sau, iar dupa ce a fost instiintata de arhangheli ca va merge la viata vesnica, Fecioara Maria le spunea celor apropiati:

„Nu faceti din mutarea mea pricina de doliu, ci umpleti-va de bucurie si mai mare. Doresc sa merg la Fiul meu”.

Insa, pornind de la faptul ca este vorba de Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea in nefiinta a Facioarei Maria, se presupune ca este pacat daca spui „la multi ani” pe 15 august celor care poarta acest nume sfant. Totusi, Biserica nu considera gresit sa spui „la multi ani” cu ocazia acestei sarbatori, Sfanta Maria Mare fiind considerata, asa cum am precizat anterior, o sarbatoare plina de bucurie.

Prin urmare, daca ai in familie sau in cercul de prieteni persoane care poarta numele „Maria”, „Marian” sau alte derivate, nu strica sa le urezi toate cele bune, pe 15 august. Cu siguranta le vei face ziua mai frumoasa!

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare

Ca in cazul tuturor sarbatorilor religioase, si Adormirea Maicii Domnului aduce cu ea o serie de obiceiuri, traditii si superstii.

Potrivit crestinortodox.ro, in dimineata zilei de 15 august, femeile merg la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere. Apoi, femeile merg in cimitir si tamaiaza mormintele rudelor. Ciobanii coboara oile de la munte (La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!), barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa sau in tarnatul casei.

Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamna va fi lunga.

De asemenea, de pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Perioada dintre cele doua Santamarii, Sfanta Marie Mare (15 august) si Sfanta Marie Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna. In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac.

In perioada postului Sfintei Marii fetele isi cos costume speciale, lucrate numai in alb, pentru pelerinajul din zilele de 14-15 septembrie la manastirile care poarta hramul Sfanta Maria (Ciosa, Nicula, Moisei, Manastirea Hodos Bodrog, Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, Tismana, Rohia, Bixad, etc).

Rugaciune puternica de Sfanta Maria

La praznicul Sfintei Marii cantam:

„Intru nastere fecioria ai pazit, intru adormire lumea nu ai parasit, de Dumnezeu Nascatoare. Mutatu-te-ai la viata fiind Maica Vietii, si cu rugaciunile tale izbavesti din moarte sufletele noastre”.

In fata icoanei Maicii Domnului ne rugam cu credinta si cu umilinta, zicand:

„Imparateasa mea preabuna si nadejdea mea, Nascatoare de Dumnezeu primitoarea saracilor si ajutatoarea strainilor, bucuria celor intristati si acoperamantul celor necajiti, vezi nevoia mea si necazul meu; ajuta-ma ca pe un neputincios, hraneste-ma ca pe un strain. Necazul meu il stii, dezleaga-l precum vrei, ca n-am ajutor afara de tine, Maica lui Dumnezeu, ca sa ma pazesti si sa ma acoperi in vecii vecilor. Amin!”

  • Surse: crestinortodox.ro, digi24.ro, wikipedia.org, jurnalulnational.ro
  • Foto: crestinortodox.ro, freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarbatoare

Articole recomandate

Citeste si despre